Fricile copiilor

Categorie PARINTI|Problemele copilului
|

Fiecare dintre noi experimenteaza, in anumite situatii, emotii de frica sau neliniste. Daca adultii pot trece mai usor peste episoadele de frica si neliniste cu care se confrunta la un moment dat, datorita experientei de viata si a cunostintelor acumulate, copiii traiesc frica si nelinistea mult mai intens, deoarece experienta lor de viata este limitata.

Frica are un rol important in viata noastra deoarece ne ajuta sa analizam pericolul si sa-l evitam. In timp ce unele frici fac parte din evolutia normala a copilului, altele sunt un semn al unui dezechilibru afectiv sau emotional si blocheaza dezvoltarea acestuia. De aceea, catalogarea unei frici ca fiind normala sau anormala depinde de varsta si etapa de dezvoltare in care se afla copilul.

Multe dintre fricile copilului sunt rezultatul dificultatilor acestuia de a distinge intre real si imaginar. Aceste frici fac parte din viata lui si trec de la sine, pe masura ce acesta inainteaza in varsta si se dezvolta. De aceea, fricile sunt diferite, in functie de etapele de dezvoltare ale ale copilului. Iata care sunt fricile in functie de varsta:

  • 0 – 2 ani – Cel mai adesea, bebelusilor le este frica de zgomote puternice, de cadere. Incepand cu varsta de 6 luni, bebelusilor le este frica sa nu fie abandonati atunci cand persoana care ii ingrijeste (in special mama) paraseste camera. Mai mult, copilul incepe sa simta frica fata de persoane straine.
  • 2 – 6 ani – In aceasta etapa, copiii pot dezvolta frica de monstrii imaginari, de animalele mari, de personale cu masti sau deghizate si continua teama de separare de persoanele care au grija de ei.

Intre 3 si 6 ani, copiilor le este frecvent frica de a fi lasati singuri, de intuneric, de zgomote pe care nu le pot explica, de creaturi imaginare (ex. – monstri, fantome), de a merge la doctor, de tunete si fulgere.

  • 6 – 12 ani – Odata cu varsta, multe dintre fricile copilariei mici dispar, insa sunt inlocuite cu altele. Acum, viata sociala devine tot mai importanta pentru copilul si apar frici care sunt legate de modalitatea in care relationeaza cu alti copii si chiar cu adulti. De asemenea, apare frica de a fi respins de catre alti copii sau de a nu avea prieteni, de a fi ridiculizat, umilit, dar si frica ca nu va reusi sa satisfaca asteptarile parintilor, de a nu performa la scoala sau in alte activitati.
  • 12 – 18 ani – In aceasta perioada, accentul este pus pe imaginea de sine, parerea altora despre ei, apartenenta la un grup, acceptarea de catre persoane de aceeasi varsta, performanta individuala, dezamagirea apartinatorilor.

Frica este un sentiment normal insa, in unele cazuri, intensitatea acestei stari se poate accentua odata cu inaintarea in varsta. Daca observati ca fricile il streseaza si ingrijoreaza pe copil in asemenea masura incat sa ii afecteze somnul sau activitatile zilnice, este indicat sa solicitati opinia medicului.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.