Copiii din ziua de astazi, in mod evident cresc diferit fata de generatiile anterioare. Aproape orice copil se naste si creste cu laptop sau tableta in brate, adoarme cu smartphone-ul langa el, iese foarte rar afara, iar acest stil de viata este cauza principala pentru starile de depresie si nefericire ulterioare.
Multi parinti dau vina in mod eronat pe dezvoltarea tehnologiei pentru situatia actuala si nu constientizeaza modul defectuos prin care s-a creat ruptura totala intre viata reala si viata virtuala.
Din nefericire insa, acest mod de relationare este unul deficitar, riscand sa acutizeze si mai tare ruptura emotionala intre parinti si copii, copiii gasindu-si pana la urma refugiul in lumea virtuala. Si mai ingrijorator este faptul ca copiii au ajuns sa nu se mai bucure cand primesc un gadget de ultima generatie, ci adopta o atitudine de genul da, mi se cuvine. Tehnologia a ajuns sa fie folosita de copii nu ca un mod de divertisment, ci ca o incercare disperata de a le umple nefericirea!
STRIGATUL COPILULUI DE AJUTOR:
- Copilul va incerca sa capteze atentia parintelui prin diferite metode. Pentru a atrage atentia, la inceput, copiii se manifesta zgomotos: tipa, arunca jucariile, fac dezordine, sparg lucruri prin casa etc. Este esential pentru parinti, sa observe imediat aceste comportamente si sa constientize faptul ca copilul nu a ajuns la maturitatea necesara de a isi exprima corect sentimentele si trairile. Un parinte atent va intelege imediat de ce copilul sau este obraznic. Acesta este momentul cel mai important in care sa ii oferi atentie si rabdare copilului, sa faci ce iti spune si sa ii oferi timpul si rabdarea de care are nevoie.
- Copilul se va inchide in el si va inceta sa comunice. Daca acele strigate de ajutor nu au fost auzite, copilul intr-un final se va resemna si va inceta sa mai comunice cu cei din jurul lui. Faza imediat urmatoare, copilul isi va reprima sentimentele si trairile si nu va mai cauta ajutor din partea parintilor, ci va cauta noi metode de a isi umple golul interior. Toate aceste sentimente interioare nemanifestate, pe care le traieste copilul, va avea repercusiuni la maturitate, unde copilul devenit adult va continua sa adopte comportamente si obiceiuri nesanatoase, prin care sa isi satisfaca nevoile neimplinite in copilarie prin: implicarea in relatii toxice, consumul de alcool, consumul de droguri, anturaje rau famate.
RECOMANDARI PENTRU PARINTI:
Strategia cea mai putin eficienta, pe care o poate adopta un parinte, este de a il indeparta brusc de tehnologie pe copil, acest lucru va aduce si mai multa confuzie in viata lui.
Faceti impreuna cu copilul dumneavoastra un calendar de activitati, prin care copilul sa isi descopere hobby-urile si noi metode de divertisment decat cele oferite de telefonul mobil.
Copiilor din ziua de azi nu li s-a oferit ocazia sa observe noi metode de a se bucura de viata, noi mijloace prin care sa isi construiasca o relatie sanatoasa si echilibrata intre viata virtuala si cea reala.
Copiii nu au capacitatea de a lua singuri decizii benefice pentru dezvoltarea lor emotionala, de aceea au nevoie de parinti in acest sens. Puteti merge mai des in parc cu el, la locul de joaca, mai des la iarba verde, intr-o expeditie pe munte, il puteti inscrie intr-un club sportiv (karate, fotbal, inot, gimnastica etc.).
Copilul nu trebuie indepartat abrupt de stilul sau de viata, ci trebuie sa i se arate o alternativa de a isi trai viata, astfel incat el sa ia o decizie in cunostinta de cauza.