Screenagers este, prin definiție, o combinație a cuvintelor ecran și adolescenți în limba engleză, a tineriilor care pot face față cu ușurință tuturor provocarilor tehnologiei digitale. Ne aflăm în acest punct al civilizației în care copiii sunt prima generație care a crescut cu TV, calculator, telefon mobil, mesagerie instantă și desigur, internet. Termenul de screenagers nu este chiar nou, acesta a fost inventat de Douglas Rushkoff în cartea sa „Playing the Future” (1997).
Ceea ce notează autorul în această carte este faptul că tinerii născuți în acest boom digital pot procesa mult mai ușor informațiile venite din zona digitală, în primul rând datorită duratei scurte de atenție care devine astfel un avantaj. De ce? Pentru simplul motiv că pot selecta mult mai rapid informația în comparație cu părinții lor care sunt bombardați cu informații, iar selecția devine mult mai complicată și complexă.
Un adolescent care își petrece cea mai mare parte a timpului interacționând cu un ecran (laptop, PC, tableta, telefon) poate fi considerat screenager, termenul implicând o interacțiune conștientă din partea utilizatorului.
Problema cu utilizarea excesivă a tehnologiei devine un subiect care preocupă din ce în ce mai mulți specialiști. De asemenea, sunt încă foarte multe necunoscute cu privire la toate informațiile pe care le urmărim online, precum și ce se întâmplă cu informațiile pe care chiar noi le postăm online. Am povestit mai multe despre sharenting într-un articol și trebuie să recunoaștem că în acest moment, aceste rețele de socializare fac parte, mai mult ca oricând, din viața noastră.
Acest fenomen a fost documentat și video, existând deja o serie de filme și seriale despre Screenagers. Deja în SUA, acest documentar se vizionează în școli și licee, alături de tineri fiind și profesorii și părinții pentru a înțelege dependența pe care tehnologia ne-o creează.
Trailerul documentarului poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=LQx2X0BXgZg
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.