Animalele pot oferi o cantitate extraordinară de sprijin emoțional. Dincolo de relația cu proprietarul animalelor de companie pe care mulți dintre noi am experimentat-o cu drag, animalele sunt uneori folosite în procese terapeutice pentru a ajuta clienții să navigheze prin experiențele emoționale provocatoare.
Ce este hipoterapia (terapia ecvestră)?
Psihoterapia asistată de cabaline încorporează caii în procesul terapeutic. Oamenii se angajează în activități precum îngrijirea, hrănirea și conducerea unui cal în timp ce sunt supravegheați de un profesionist în sănătate mintală.
Caii au fost folosiți în scopuri terapeutice încă din vremea vechilor greci. Medicul grec Hipocrate, cunoscut sub numele de „Părintele Medicinei”, a scris despre potențialul terapeutic al călăriei. Psihoterapia asistată de cabaline nu este adesea singura formă de tratament, ci mai degrabă un serviciu terapeutic complementar care trebuie utilizat în parteneriat cu un tratament mai tradițional.
Beneficii pentru copii și adolescenți
Psihoterapia facilitată de cabaline poate fi la fel de eficientă pentru copii și adolescenți ca și pentru clienții adulți. La fel ca în cazul adulților, copiii pot întâmpina provocări precum traume, anxietate, depresie, PTSD și multe altele.
Terapia ecvestră le oferă un mediu terapeutic pe care îl percep mai puțin amenințător și mai primitor decât un cabinet tradițional de terapie. Copiilor le este adesea dificil să se deschidă și să proceseze emoții și experiențe dureroase. Psihoterapia asistată de cabaline le permite acestora să lucreze la aspecte precum:
- asertivitatea
- dezvoltarea și menținerea relațiilor, a abilităților sociale
- conștientizarea și autoreglarea emoțională
- capacitatea de empatie
- controlul impulsurilor
- abilități de rezolvare a problemelor
- dezvoltarea încrederii în sine și în ceilalți
Caii pot fi o oglindă emoțională pentru oameni. Ei răspund la starea emoțională pe care o arătăm. Caii sunt sunt buni observatori, vigilenți și sensibili la mișcare și emoție. Aceștia reflectă adesea comportamentul, sau emoțiile unui client, transmițând înțelegere și conexiune care îi permit clientului să se simtă în siguranță.
Copiii se pot simți judecați atunci când vorbesc despre experiențele și trăirile lor. Integrarea cailor în procesul terapeutic poate oferi un sentiment de liniște, deoarece vor reacționa doar la comportamentul și emoțiile copilului, fără nicio amenințare de părtinire, sau orice judecată a experienței lor emoționale.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.