Igiena orala la copii

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Problemele dentare se numara printre cele mai des intalnite probleme de sanatate in randul copiilor. Acest lucru este cauzat fie de o igiena orala neadecvata sau lipsa unor masuri de preventie, fie de o alimentatie nesanatoasa. De aceea, ingrijirea orala este deosebit de importanta pentru copii, iar obiceiurile de igiena dentara insusite in perioada copilariei pun bazele modului în care isi vor ingriji dantura ca adulti.

Iata cateva idei pe care le puteti urma pentru a va asigura ca cei mici vor avea dantura sanatoasa:

1.Igiena corespunzatoare – O igiena corespunzatoare este esentiala pentru a mentine sanatatea orala a copiilor. De aceea, specialistii recomada obisnuirea copilului cu o igiena orala corecta inca de cand este mic. Pentru a privi igiena dentara ca pe o activitate placuta, ii puteti incuraja lasandu-i sa-si aleaga singuri periuta si pasta de dinti si transformati periajul intr-o activitate de familie. O spalare completa ar trebui sa dureze cel putin 2 minute, timp in care fiecare dinte trebuie periat cu grija, insa nu trebuie sa uite de gingii sau de limba. Dupa periaj se poate utiliza ata dentara, care ajuta la eliminarea resturilor dintre dinti, acolo unde periuta nu ajunge.

Specialistii recomanda ca periajul dentar sa fie realizat de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara, iar daca exista posibilitatea, dupa fiecare masa.

2.Alimentatie sanatoasa – Alimentatia joaca un rol important in mentinerea sanatatii dentare. Aceasta trebuie sa fie, pe cat posibil, echilibrata si bogata in vitamine, minerale si proteine, iar carbohidratii si zaharurile trebuie consumate in cantitati mici.

3.Controale periodice la medicul stomatolog – Controalele trebuie incepute inca din copilarie. Acestea ajuta atat la crearea unei interactiuni eficiente cu medicul stomatolog, dar si la identificarea unor posibile probleme, respectiv daca muscatura este corecta, daca dintii cresc drepti, sau depistarea unor carii in stadii incipiente.

4.Puterea exemplului – Este bine cunoscut faptul ca primele modele din viata copiilor sunt parintii. Acestia vor dezvolta comportamente sanatoase doar daca le veti demonstra acest lucru. Luati copilul alaturi de dumneavoastra cand va spalati pe dinti, aratati-i cum procedati, apoi lasati-l sa experimenteze. Interventi atunci cand este nevoie pentru a-l ajuta.

Conform specialistilor, igierna orala a copilului trebuie sa inceapa inca de la nastere. Periajul insa poate incepe de la eruptia primilor dintisori, adica de la varsta de 6 luni a copilului. Periuta de dinti trebuie sa fie adecvata varstei, pentru a nu irita gingiile si trebuie schimbata cel putin o data la trei luni. Tot de la acesta varsta poate avea loc si prima vizita la medicul specialist.

Indiferent de varsta, igiena orala este foarte importanta si trebuie sa ii acordam o atentie sporita. Preventia este intotdeauna mai buna decat tratamentul.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.