Importanța lui „Sunt aici pentru tine”

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Sunt aici pentru tine. O frază atât de puternică, poate la fel de puternică ca „Te iubesc!”. Totuși, expresia „Te iubesc” este spusă cu mare ușurință în jurul nostru și parcă, aproape și-a pierdut sensul. A iubi pe cineva este un sentiment frumos, dar a iubi pe cineva și a fi acolo pentru cineva sunt două lucruri diferite. Atunci când cineva îți spune că este acolo pentru tine, știi că ai o persoană la care poți alerga atunci când ceva nu merge bine. Este o plasă de siguranță – ori de câte ori simți că ești în cădere liberă, poți fi sigur că vei avea acea persoană care să te prindă.

De ce să îi spui copilului „Sunt aici pentru tine”?

Dezvoltarea copilului, atât mentală cât și emoțională este influențată de relația părinte-copil. Cu cât relația este mai puternică, cu atât sunt mai mari șansele ca copilul să devină un adult bine adaptat, de succes. Folosirea expresiilor precum „Te iubesc!”, „Sunt mândru de tine!”, „Am încredere în tine!” sau „Sunt aici pentru tine!” pot ajuta copilul dumneavoastră să crească simțindu-se în siguranță și încrezător în sine. Acesta este fundamentul succesului și fericirii pe termen lung.

Pe măsură ce copiii cresc, își doresc mai multă independență din partea părinților. Vor libertatea de a face alegeri și de a-și trasa propriul curs, iar părinții pot începe să simtă că ai lor copii nu vor să aibă nimic de-a face cu ei. Dar nu este cazul.

Chiar și celor mai rebeli adolescenți le pasă de ceea ce cred părinții lor, la un anumit nivel.

Dacă copiii tăi sunt adolescenți, permiteți-le să facă cât mai multe dintre propriile alegeri, pentru a fi mai pregătiți pentru viitoarea etapă de tineri adulți. Ei vor aprecia sfaturile și îndrumările dumneavoastră, atâta timp cât veți spune clar că decizia finală este a lor. Desigur, acest lucru implică și să facă față consecințelor alegerilor făcute.

Spunând „Sunt aici pentru tine”, copiii tăi vor ști că ești acolo pentru a ajuta dacă lucrurile devin grele. În acest fel, vor fi mai siguri pe măsură ce se aventurează în lume.

În concluzie, rolul de părinte este o aventură plină atât de frustrare, cât și de bucurie, dar nu trebuie să fie complicată. Încearcă să folosești această frază măcar o dată în următoarea lună și încurajează copilul să facă alegeri, știind că vei fi mereu lângă el, pentru a îl prinde dacă ceva nu merge bine sau a îi oferi o îmbrățișare și a îl încura să încerce din nou.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.