Increderea in sine este ca o piatra de temelie a personalitatii copiilor nostri. Atunci cand nu au incredere in ei exista posibilitatea sa nu indrazneasca sa realizeze tot ce si-au propus, sa fie apatici, sa fie autocritici, sa se compare cu ceilalti copii de varsta lui, sa se indoiasca de faptul ca au abilitati sau ca pot face lucrurile bine. O astfel de mentalitate tinde sa le afecteze stima de sine si sa diminueze asimilarea de competente pe termen lung.
Atunci cand un copil are incredere in el si are o stima de sine ridicata, acesta se simte confortabil sa incerce lucruri noi, este mandru de reusitele sale, esecurile nu il darama si in general il ajuta sa aiba interactiuni si activitati sanatoase acasa, la scoala si cu grupul de prieteni. Pe cand un copil cu stima de sine scazuta este nesigur pe el insusi, renunta usor sau nu incearca deloc, se simt exclus, le permite altora sa-l trateze diferit, iar greselile il darama.
Inca din copilarie stima de sine se cladeste si se dezvolta. Copilul mic care se simte in siguranta, iubit si acceptat, care primeste atentie pozitiva si ingrijirea adecvata, tinde sa dobandeasca o stima de sine sanatoasa. Pe masura ce copilul creste, ori de cate ori incearca lucruri noi, invata si actioneaza, este o sansa de a creste stima de sine.
Ca parinti, putem interveni si ajuta la constructia acestei temelii a copiilor prin:
- Sa-i ajutam sa invete sa faca lucruri. Fie ca este vorba de a invata sa coase un nasture, fie ca este vorba de mersul pe bicicleta sau spalatul farfuriilor dupa masa, la orice varsta copilul poate invata ceva nou. Important este sa ii incurajam, sa laudam perseverenta si reusitele si sa-i linistim daca tind sa nu aiba succes inca de la prima incercare. Sentimentele de satisfactie, maiestie si incantare nu vor intarzia sa apara in sufletele copiilor nostri.
- Asigurati-va ca cel mic are sansa sa invete. Permiteti-i sa greseasca si sa revina pentru a-si corecta greseala, sa incerce si sa se simta mandru de reusita, fara a-l presa, fara a-l grabi si fara a-l critica.
- Lautati-va copilul cand este necesar. Incercati sa evitati suprasolicitarea laudei deoarece copiii sunt constienti cand laudele nu sunt castigate. De exemplu, lauda adusa unui copil care stie ca nu a jucat bine intr-un meci, poate fi perceputa ca fiind falsa. O tehnica adecvata acestei situatii ar fi constientizarea esecului prezent si incurajarea pentru viitor. De asemenea, incercati sa limitati laudele doar pentru rezultatele obtinute sau calitatile fizice, si sa formulati laudele facand referire la efortul depus, progresul evident si atitudinea adoptata: „ma bucur sa te vad lucrand asa”, „azi te descurci mult mai bine”, „se vede ca ai exersat”, „imi place implicarea ta”etc.
- Renuntati la criticile dure, necontructive. Cuvintele aspre sunt daunatoare, nu motivante. Atunci cand un copil aude astfel de afirmatii („Esti un lenes!”, „Te-ai murdarit ca un purcel”) le interiorizeaza si le afecteaza stima de sine.
- Asigurati-va de faptul ca cel mic dezvolta puncte forte in personalitatea sa. Incercati sa acordati atentie acelor lucruri pe care copilul dumneavoastra le face bine si usor, dar care ii produc si placere. Concentrati-va pe acestea ca fiind punctele tari si mai putin pe cele slabe, intrucat acestea imbunatatesc comportamentul copilului dumneavoastra.
- Invatati copilul sa ofere din lucrurile sale, din timpul lui si din resursele lui emotionale. Stima lor de sine creste atunci cand observa faptul ca ceea ce fac ei, ceea ce ofera ei si ceea ce arata conteaza pentru ceilalti.
Atunci cand copiii au o incredere in cei si o stima de sine sanatoasa, se simt increzatori, capabili si acceptati pentru cine sunt.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.