Dorinta de mai multa intimitate este o parte naturala a adolescentei. In acelasi timp, pentru a lua decizii bune, adolescentul are inca nevoie de sprijinul parintilor. Increderea este cheia pentru a gasi un echilibru intre nevoia copilului de confidentialitate si nevoia parintelui de a sti ce se intampla.
A avea un copil care a ajuns la perioada adolescentei poate fi o provocare destul de mare pentru parinti. Pentru ca relatia sa fie una in care domina intelegerea si increderea reciproca, veti avea de depus mult efort pe termen lung. Cum puteti construi o astfel de relatie? Incepeti prin a-i respecta intimitatea, spatiul personal.
Intimitatea
Adolescenta este o perioada a descoperirilor, a incercarilor – practic este o perioada de tranzitie de la stadiul de copil la cel de adult. Cei mai multi adolescenti simt nevoia de mai multa intimitate si independenta. Asigura-te ca nu devii prea intruziv in viata copilului deoarece atunci se va ascunde si mai mult de tine. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ii acorzi atentie si sfaturi atunci cand iti sunt solicitate.
Pentru a demonstra ca respectati intimitatea copilului, puteti evita anumite situatii precum:
- ascultarea conversatiilor telefonice
- a intra in camera lui, fara sa bati la usa
- verificarea lucrurilor din camera, sau din sertare
- cititul jurnalului, sau verificarea retelelor de socializare
- “imprietenirea” sau comunicarea cu el pe retele de socializare, chiar daca acesta nu doreste
- contactarea telefonica permanenta, pentru a verifica unde este si ce face
Spatiul personal
Aici adolescentul are posibilitatea de a se bucura de o doza de singuratate, departe de tot ce se intampla in jurul sau si ce-l deranjeaza. Este locul unde poate veni oricand sa se bucure de liniste si sa fie singur cu propriile ganduri si sentimente.
In situatia in care invadam intimitatea adolescentului, transmitem mesajul ca oricine poate sa-i controleze viata personala. Orice actiune abuziva poate influenta in sens negativ felul in care se percepe pe sine.
Cel mai important aspect in relatia copil-parinte in perioada adolescentei il reprezinta increderea. Adolescentii au nevoie de multa iubire, intelegere si sprijin pentru ca procesul de maturizare sa se realizeze intr-un mod sanatos.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.