O intoleranță alimentară este o reacție la alimentele pe care le consumă copilul dumneavoastră. Reacția s-ar putea datora faptului că organismul nu poate descompune alimentele în mod corespunzător, sau nu tolerează o anumită substanță care se găsește în respectivele alimente.
Intoleranțele alimentare sunt diferite de alergiile alimentare. Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacționează la un aliment pe care copilul îl consumă.
Intoleranțele alimentare nu implică sistemul imunitar. Alergiile alimentare sunt în general mai severe și prezintă mai multe simptome decât intoleranțele alimentare.
Simptomele intoleranței alimentare includ:
- balonare
- modificarea tranzitului intestinal
- dureri de stomac
- dureri de cap
- ulceratii bucale
Simptomele de intoleranță alimentară pot apărea până la două zile după ce a fost consumat respectivul aliment, spre deosebire de alergiile alimentare, care se manifestă rapid.
Dacă suspectați că cel mic are intoleranță alimentară, sau nu sunteți sigur de ce copilul dumneavoastră manifestă anumite simptome, cel mai bine este să discutați cu medicul de familie.
Cele mai frecvente intoleranțe alimentare sunt:
- lactoza, care este zahărul din produsele lactate
- grâul
- aditivi alimentari, inclusiv potențiatori de aromă
- fructoza, care este zahărul din fructe.
Diagnosticarea intoleranței alimentare
Dieta de eliminare reprezintă cel mai frecvent test de intoleranță alimentară. Aceasta implică eliminarea din alimentația copilului dumneavoastră a alimentelor care ar putea cauza intoleranță.
Îndepărtați alimentele pentru o perioadă de timp, de obicei câteva săptămâni, apoi reintroduceți alimentele pe rând pentru a stabili care alimente cauzează intoleranța.
Pentru suspiciunea de intoleranță la fructoză sau lactoză, medicii ar putea utiliza și un test de respirație. Acesta testează cantitatea de hidrogen gazos din respirația copilului. Copiii cu intoleranță la lactoză vor avea un nivel mai ridicat de hidrogen în respirație.
Diagnosticarea intoleranței la lactoză poate fi uneori dificilă, deoarece simptomele pot arăta similar cu alergiile alimentare.
Ce trebuie făcut cu privire la intoleranța alimentară
Dacă un medic a diagnosticat intoleranță alimentară în cazul copilului dumneavoastră, acesta vă poate recomanda consumul unor cantități mai mici din respectivele alimente, sau evitarea acestora.
Dacă simptomele copilului dumneavoastră includ accelerarea tranzitului intestinal, trebuie să vă asigurați că primește multă apă.
Dacă observați că în timp intoleranța alimentară nu se mai manifestă, discutați cu medicul de familie referitor la introducerea treptată a alimentelor în dieta copilului.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.