Jucariile si rolul acestora in dezvoltarea copilului

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Jocul este o activitate amuzanta, spontana, continua. Copiii invata jucandu-se, iar jucariile sunt instrumente care le permit acestora sa descopere lumea in care traiesc. Jucariile si jocurile nu au ca si scop doar amuzamentul copilului, ele reprezinta si metode prin care cunoaste lumea, isi dezvolta imaginatia si abilitatile de comunicare si relationare.

Parintii joaca un rol important in dezvoltarea copiilor mici, fiind partenerii preferati de joc. Acceptand acest rol, parintii ii ajuta sa aiba incredere in lumea din jurul lor, sa se simta iubiti si in siguranta. Este indicat ca alegerea jucariilor sa se faca in functie de varsta copiilor. Pentru copiii mai mici, jucariile zornaitoare, muzicale sau colorate, dar si covorul colorat de joaca le vor trezi interesul, in timp ce jucariile mai complexe, cum ar fi caramizi/cuburi sau puzzle-urile, pot capta atentia copiilor mai mari.

 

              Iata cateva aptitudini pe care copilul le dezvolta prin joc:

1.Abilitati motorii: Jucariile ajuta copiii sa se angajeze in activitati fizice, exercitand-si abilitatile motorii (ex. cand coloreaza sau imbraca o papusa isi foloseste abilitatile motorii fine, iar cand folosesc tricicleta sau masina folosesc abilitatile motorii grosiere).

 2.Dezvoltarea cognitiva: Jucariile alese corect si adaptate fiecarei etape de crestere au rolul de a il ajuta pe copil sa-si dezvolte gandirea. Astfel, jucariile destinate varstei copilului au rolul de a-l stimula, de a-i activa permanent activitatea cerebrala, de a-l provoca in gasirea solutiilor. Copilul va invata din propriile lui incercari repetate, imitand, alegand si clasificand. Doar prin joc si joaca copilul isi poate descoperi si cultiva inteligenta.

3.Dezvoltarea limbajului: Atunci cand copilul se joaca si interactioneaza cu ceilalti isi dezvolta limbajul. Este suficient un mediu propice de interactiune pentru a realiza acest lucru. De asemenea, este important ca parintii sa ii stimuleze pe copii sa povesteasca evenimentele prin care au trecut, dar si sa creeze propriile scenarii.

4.Imbunatateste dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor: Folosirea jucariilor poate provoca mintea copiilor. De exemplu, puzzle-urile ii incurajeaza pe copii sa se gandeasca, pe masura ce urmaresc o secventa, pas cu pas,la variante de rezolvare a unei anumite probleme. Cu cat un puzzle este mai complex, cu atat sunt necesare mai multa energie, atentie si gandire din parte copiilor. Alte jucarii, cum ar fi jocul inchide cutia, le permite copiilor sa rezolve probleme matematice. Pe masura ce invata sa rezolve puzzle-uri si sa ofere solutii matematice folosind aceste jucarii, pot face fata problemelor din viata reala mai eficient.

5.Imbunatateste dezvoltarea simturilor: Diferite tipuri de jucarii sunt legate de dezvoltarea simturilor specifice. Cele mai comune simturi pe care jucariile le dezvolte includ simtul tactil, al vederii si al auzului. De exemplu jucariile stralucitoare, colorate diferit sporesc simtul vederii. Pe de alta parte, simtul auzului poate fi imbunatatit prin jucariile care produc sunete diferite.

6.Imbunatateste dezvoltarea emotionala si sociala: Unele jucarii necesita interactiunea cu alti copii sau adulti. Cand se joaca cu alti copii vor intalni indicii sociale si emotionale, cum ar fi furia, rasul si plansul. In acest fel, ei pot intelege si se pot adapta la diferite situatii emotionale. Prin joc, copiii invata despre parteneriat, munca in echipa, simtul dreptatii si al cooperarii.

Toate aceste aspecte conduc la formarea copiilor, la dezvoltarea abilitatilor de toate tipurile, la a simti si empatiza, la a rade, a plange, a vorbi si a se putea intelege cu cei din jurul lor.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.