Pandemia covid-19 a dus la o creștere fără precedent a timpului petrecut în fața ecranului, fie că vorbim despre PC-uri, tablete, sau telefoane inteligente. Închiderea școlilor și măsurile stricte de distanțare socială presupun ca tot mai multe familii să se bazeze pe tehnologie și soluții digitale ce au ca scop facilitarea continuării procesului educațional, petrecerea timpului liber într-un mod distractiv, precum și conectarea la lumea exterioară.
Problema constă în faptul că nu toți copiii au cunoștințele, abilitățile și resursele necesare pentru a se menține în siguranță în mediul online.
Peste 1,5 miliarde de copii și tineri au fost afectați de închiderea școlilor la nivel mondial. Mulți dintre aceștia participă acum la cursuri online și utilizează tot mai mult rețelele de socializare. Petrecerea unui timp îndelungat în mediul virtual poate expune copiii și adolescenții la riscuri precum exploatarea sexuală, șantajul online si grooming-ul (grooming = ademenirea de către un adult a unui copil, pentru a fi supus abuzurilor sexuale).
Lipsa de contact față în față cu prietenii și partenerii din relația sentimentală – valabil în cazul adolescenților, poate duce la creșterea riscului de transmitere a unor imagini cu caracter pornografic, în timp ce timpul nestructurat petrecut în mediul online îi poate expune la conținut potențial dăunător și violent, precum și unui risc mai mare de infracțiuni cibernetice.
Ce puteți face?
-asigurați-vă că dispozitivele copiilor au cele mai recente actualizări software și programe antivirus;
-purtați dialoguri deschise cu copiii / adolescenții despre cum și cu cine comunică online;
-colaborați cu copiii pentru a stabili reguli referior la cum, când și unde poate fi folosit internetul;
-fiți atenți la semnele de distres emoțional manifestat de copii, care poate apărea în legătură cu activitatea lor online;
-utilizați programe de control parental. Aceste programe pot fi achiziţionate sau descărcate gratuit și pot fi instalate fie pe calculatorul copilului, fie pe dispozitivele mobile pe care le utilizează de obicei cei mici;
-asigurați-vă că au la îndemână mecanisme de a raporta abuzuri în mediul online.
Este important să îi ajutăm pe cei mici să navigheze în siguranță prin această nouă realitate. Îndemnăm părinții, sau alte persoane de referință din viața copiilor să fie vigilenți. De asemenea, atât copiii / adolescenții, cât și părinții pot contacta Serviciul de tip Helpline 116 111 pentru a discuta cu un specialist care să îi îndrume.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.