Logopedia – cand este necesara?

Categorie PARINTI|Sanatate
|

In primul rand, sa aflam ce este logopedia si care este rolul logopedului. Este o disciplina care are ca scop activitatea de educare si corectare a problemelor de limbaj care apar uneori la copii, dar si la adulti. Logopedul este specialistul care se ocupa de terapia tulburarilor de vorbire si limbaj.

Adeseori, copilul intampina dificultati de pronuntie a cuvintelor pana reuseste sa vorbeasca fluent, lucru care nu reprezinta o problema, ci o normalitate in procesul de dezvoltare cognitiva.

Cand reprezinta aceste dificultati un semnal de alarma? De exemplu, daca pana la varsta de 2 ani copilul nu vorbeste deloc, sau este cu mult in urma altor copii de aceeasi varsta este importanta interventia unui logoped. De asemenea, exista cateva indicii care ne duc cu gandul la o posibila tulburare de limbaj:

-lipsa reactiei la stimuli auditivi;

-pronuntia gresita a vocalelor;

-omiterea unor litere in pronuntia unor cuvinte simple (ex: in loc de „mama”, „tata”, pronunta „ama”, „ata”);

-incapacitatea de a identifica, de a arata cu degetul obiecte indicate verbal;

-raspunsul la intrebari prin repetitia unui cuvant din intrebare (ex: intrebare „Vrei apa?”, raspuns „Apa”);

-incapacitatea de a forma propozitii simple.

Am mentionat mai sus pronuntia gresita a vocalelor ca fiind un indiciu al tulburarilor de limbaj. Atunci cand ne referim la consoane insa, dificultatile de pronuntie sunt firesti, in special in cazul celor mai grele si pot persista pana la varsta prescolara.

Atunci cand parintele observa aceste probleme, este important sa corecteze limbajul copilului astfel incat acesta sa isi dezvolte un vocabular corect, adecvat etapei in care se afla. Printre cele mai frecvente tulburari de limbaj se numara disfonia, rinolalia, bradilalia, dislexia, disgrafia etc. De asemenea, exista posibilitatea ca cel mic sa se confrunte cu anumite probleme medicale, acesta fiind motivul din spatele tulburarii de limbaj, precum: dentitia anormala, fren lingual scurt, deformari ale maxilarului.

Ce face logopedul?

Corectarea functiei limbajului la copii are loc in timpul jocurilor si exercitiilor, intrucat jocul reprezinta principala activitate in copilarie. Astfel, timp de 30 – 50 minute, se practica exercitii pentru dezvoltarea motricitatii mandibulare, exercitii pentru buze si obraji, logatomii. De cele mai multe ori se foloseste o oglinda, astfel incat copilul sa isi poata corecta mai usor pronuntia. Se lucreaza cu softuri educationale, planse, inregistrari audio, diverse jucarii sau instrumente muzicale.

De cele mai multe ori, exercitiile trebuie repetate si acasa, astfel incat pentru recuperarea copilului este necesar un efort interdisciplinar copil-parinte-logoped.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.