Miopia si statul in aer liber

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Stati pe-afara cat se poate!, ne spun specialistii oftalmologi.

Cum functioneaza ochiul unui copil?

Atunci cand imaginea se formeaza pe retina, ochiul este normal, emetrop. Cand privesti la distanta, ochiul sta degeaba, iar cand privesti de aproape, la o distanta de 25-30 cm sau mai mica, cat este cititul normal, intervine cristalinul, care se bombeaza si ajuta ochiul sa formeze imaginea de aproape.

Miopia comuna, presupune un ochi care a crescut mai mult decat trebuie.

Se pare ca imaginea periferica este mai importanta in reglarea cresterii ochiului decat imaginea centrala.

Toti copiii se nasc cu ochiul mic hipermetrop, se nasc cu plus, cum se spune. Ochiul trebuie sa creasca pana la dioptrie zero (emetroprizare). Dar daca va creste prea tare, atunci devine miop.

In jurul varstei de 12-13 ani ochii copilului ar trebui sa ajunga de zero.  In jur de 11 ani ar trebui sa fie un pic hipermetrop inca (dioptrie +0,5). Si se considera ca, daca, de exemplu, la sase ani ai doar +0,75, ai risc de miopie.

 

Ce determina miopia?

Miopia este determinata de factori genetici si factori de mediu.

Nu s-a gasit insa o singura gena pentru miopie, copiii rezultati din parinti cu miopie, statistic reprezinta risc mai crescut de a face aceasta boala.

In schimb, factorii de mediu se pare ca sunt mult mai raspunzatori de cresterea miopiei la copii, copiii care au miopie deja inca din mica copilarie, nu le vor scadea dioptriile in mediu totusi, insa e bine sa prevenim.

Sunt dovezi ca un copil trebuie sa petreaca minim doua ore pe zi afara, în lumina naturala, pentru a preveni miopia.

 

Cum ajuta statul afara in preventia instalarii miopiei la copii?

Intensitatea luminii afara este intre 100 si 1000 de ori mai mare decat in cea mai luminoasa incapere.

Componenta spectrului luminii naturale, este diferita de spectrul becurilor pe care le folosim la interior.

Ultravioletele: la interior nu exista lumina violet, deoarece ea nu este emisa de sursele de lumina, precum becurile incandescente, fluorescente sau LED, iar geamurile ofera protectie impotriva UV. Prin urmare, in parc ne protejam ochii cu sapca sau palarie, iar la mare sau la zapada, unde reflexia vine de jos, purtam ochelari de soare.

Felul in care vedem la distante mari este un “mesaj” pe care il vom trimite ochiului. Daca noi petrecem mai mult timp in interior si ne uitam mereu la ceva aproape (in telefoane, pe tablete), vom invata creierul sa vada de aproape doar. Atunci ochiul devine miop pentru ca vede usor de aproape si nu mai are nevoie de restul mecanismelor de reglare.

 

Nu ecranele in sine produc miopie, ci dimensiunea lor si perioada de timp alocata acestui fel de studiu.

– putin timp afara + mult lucru la aproape = cea mai mare incidenta de miopie;

– mult timp afara + indiferent de timpul de lucru la aproape = o incidenta mult mai mica de miopie.

 

Efectul petrecerii timpului liber afara are mare influenta si in deficitul de Vitamina D, ce influenteaza sistemul imunitar si este asociata cu dementa si boala Alzheimer.

De asemenea si dieta este importanta: consumul de dulciuri ar putea fi implicat in evolutia miopiei prin faptul ca excesul de insulina blocheaza un factor care opreste cresterea ochiului.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.