Pandemia cu COVID-19 a schimbat cursul firesc al vieții copiilor, aceștia fiind nevoiți să-și mute viața în mediul virtual: școală online, întâlniri cu prietenii online, teme online, joacă online. Mediul virtual vine la pachet și cu riscuri și amenințări pe care copiii trebuie să le cunoască înainte de a furniza date cu caracter personal. Acest nou mod de viață presupune schimbări majore privind siguranța pentru sine a copilului, deoarece părinții nu pot sta în permanență lângă copii.
Educația copilului pentru siguranța de sine este o componentă importantă a dezvoltării unui stil de viață sănătos pentru că înseamnă să ținem copilul conectat cu viața lui, să fie prezent în toate activitățile care au legătură cu viața lui. Siguranța pentru sine mai înseamnă dezvoltarea capabilităților copilului care poate să facă alegeri între acțiunile cu impact pozitiv asupra lui și acțiunile cu impact negativ asupra lui.
Un copil cu abilitati despre siguranța pentru sine este un copil care se poate proteja de riscuri, fie ele din mediul real sau din mediul virtual. Criza de sănătate creată de pandemia de COVID-19, a „obligat” copiii să stea mult timp în mediul virtual, astfel că riscurile au crescut. Vă recomandăm un articol despre riscurile la care pot fi expuși copiii în mediul virtual și ce pot face părinții pentru a preveni.
Factorii de risc în mediul virtual cresc odată cu petrecerea unui număr mare de ore în mediul virtual de către copii. Este important ca inainte să îi dăm acces la mediul virtual să-i explicăm copilului cum să se protejeze pe sine în mediul virtual și să monitorizăm activitatea lui în mediul online. Va recomandăm un articol despre cât stau și în ce fel își petrec copiii timpul în mediul virtual.
Cat si in ce fel isi petrece copilul tau timpul pe net in izolare?
Părinții trebuie să știe în permanență unde sunt copiii lor și cu cine pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copiilor atunci când aceștia nu fac față unor situații noi, dar care le pun viața în pericol. Așadar, relația cu copilul trebuie să fie una deschisă, astfel încât el să fie de accord cu instalarea unui program de localizare a sa. Va recomandăm un articol despre cum poate fi copilul localizat în funcție de telefonul pe care îl are.
Cum utilizează copilul aplicațiile online? Este o întrebare la care părinții trebuie să se gândească atunci când decid să ofere copilului acces la mediul virtual. Părintele trebuie să cunoască aplicațiile pe care le utilizează copilul și cât de mult îl expun acestea pe copil, respectiv cât de multe date personale ale copilului se pot colecta de o anumită aplicație. Vă recomandăm un articol despre snapchat – o aplicație prin care copilul poate să-și publice temporar o fotografie sau un film.
O altă întrebare pe care părinții ar trebui să și-o pună este „Cum protejez eu copilul de expunere în mediul virtual?”. Ca să se protejeze pe sine, copiii trebuie să învețe de la părinții lor și să observe cum se protejează părinții pe ei înșiși. Vă recomndăm un articol despre sharenting – modul nostru de a împărtăși cu ceilalți momentele importante din viața noastră.
Sharenting sau intimitatea copilului care a devenit fenomen online
În concluzie, cu cât învățăm copiii de la vârstă cât mai mică siguranța pentru sine și cum să se protejeze mai ales în mediul virtual, cu atât mai repede aceste comportamente devin parte componentă a stilului de viață sănătos al acestora.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.