NEWSLETTER 37 – ÎNCURAJAREA COPIILOR

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Încurajarea copilului este cheia dezvoltării unui stil de viață sănătos, deoarece încurajarea îl face pe copil să aparțină, să se simtă capabil și mai ales să facă față provocărilor vieții. Când părinții și cadrele didactice nu sunt în preajma copiilor, încurajarea este forța care îi ajută să-și rezolve problemele singuri.

În prima parte a vieții, copiii își manifestă nevoile prin plâns, stări de nervozitate. În această etapă de dezvoltare umană, rolul părinților este foarte important, prin dezvoltarea încurajării și a exprimării verbale. Astfel, copilul își va rezolva mult mai ușor problemele.

Sentimentul de frică este prezent în viața copiilor de la vârstă foarte mică și apare ca urmare a lipsei experiențelor vieții și din teama de necunoscut. Vă recomandăm un articol despre cum îi ajutăm pe copii să-și depășească fricile.

Cum ajutam copilul sa isi depaseasca fricile

Când copilul este încurajat să facă față situațiilor prin identificarea de soluții și aplicarea acestora, el învață limitele sale de soluționare a unei probleme și cele șase tipuri de curaj. Vă recomandăm un articol despre curaj și tipologiile curajului.

Cele 6 tipuri de curaj

Când copilul are un stil al vieții bazat pe încurajare, atunci el folosește emoțiile ca suport în gestionarea situațiilor dificile de viață. În caz contrar, copilul acționează haotic, folosinduși emoțiile în sensul neutil vieții lui. De exemplu, poate recurge la consumul alimentar emotional – foamea emoțională.

Consumul alimentar emoțional – foamea emoțională (partea I)

Consumul alimentar emoțional – foamea emoțională (partea a II-a)

Așa cum vă spuneam la început, în prima parte a vieții, copiii reacționează impulsiv. În același timp, copiii se nasc cu capacitate de adaptare și de dezvoltare a abilităților care să-i ajute în rezolvarea problemelor pe care le întâmpină. Astfel, încurajarea îi ajută să-și controleze impulsivitatea și să-și utilizeze gândirea și autocontrolul. Vă recomandăm două articole despre dezvoltarea funcției executive la copii.

Dezvoltarea copilului – funcția executivă (partea I)

Dezvoltarea copilului – funcția executivă (partea a II-a)

În concluzie, încurajarea reprezintă calea spre independență a copilului capabil să facă față provocărilor vieții. Copilul va avea curaj să încerce să-și rezolve problemele apelând la propriile resurse și soluții.

Suntem de un an de zile în criza de sănătate creată de COVID-19, criză care ne-a provocat emoțional în cel mai puternic mod și, uneori, relațiile din familii au devenit greu de gestionat. Când membrii familiei practică încurajarea, copiii fac față mult mai bine tuturor schimbărilor. Au fost și urmează sărbători pascale pe timp de pandemie, copiii își doresc părinții aproape din punct de vedere emoțional.

 

Sărbători pascale cu bine!

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.