NEWSLETTER 38 – COPIII ȘI PROBLEMELE DIN FAMILIE

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Familia este mediul care oferă copilului cea mai bună dezvoltare emoțională și adaptare socială. Tot în familie, copiii învăță să contribuie la nevoile acesteia și astfel se dezvoltă rolul fiecăruia, precum și un set de reguli ale casei. Când fiecare membru al familiei își îndeplinește rolul, familia este funcțională, când unul dintre părinți își dorește să renunțe la relația cu partenerul de viață, echilibrul familiei se fragmentează și aceasta devine disfuncțională.

Într-o situație de divorț, copilul percepe că divorțul este o problemă a lui de rezolvat și simte că este diferit de ceilalți copii. Apar, astfel, sentimente greu de înțeles pentru copil: stres, anxietate, confuzie și copiii iau decizii care uneori duc la dezvoltarea unor comportamente neadecvate. Vă recomandăm un articol despre divorțul părinților și efectele acestuia asupra copiilor.

Divortul parintilor si efectele asupra copiilor

Pe lângă sentimentele confuze pe care divorțul le creează copilului, acesta poate dezvolta ticuri, care sunt o modalitate de a atrage atenția părinților. Ticurile apar și atunci când copilul trece prin experiențe negative altele decât divorțul părinților. Vă recomandăm  un articol despre ticuri și înțelegerea apariției lor în viața unui copil.

Ticurile copiilor

Un copil care să facă față experiențelor negative, este un copil care a trecut printr-un proces de dezvoltare cognitivă a creierului de la vârstă foarte mică. Cu cât copilul exersează zilnic abilitățile învățate, cu atât va face față mai bine întâmplărilor negative din viața sa. Vă recomandăm un articol despre antrenamentul creierului copilului.

Antreneaza creierul copilului

Împreună cu dezvoltarea cognitivă este important să dezvoltăm la copil și grija pentru sine. Când copilul are grijă pentru sine, el va contribui la grija familiei și va dezvolta empatia față de membrii familiei, mai ales când aceștia din urmă se află în situații dificile de viață. Vă recomandăm un articol despre cum se dezvoltă grija pentru sine la copii.

Cum învățăm copiii să practice self-care

În situațiile dificile de viață, părinții pot înțelege cu dificultate unele comportamente ale copiilor și pot interveni și mai greu în gestionarea acestor comportamente. Una dintre soluții este psihoterapia, care îl poate ajuta pe copil să-și înțeleagă comportamentele. Vo recomandăm două articole despre terapia centrată pe client.

Terapia centrată pe client – partea I. Principiile abordării rogersiene

Terapia centrată pe client – partea a II-a. Tehnici de dialog rogersiene

Situațiile dificile de viață care produc schimbări bruște de comportament ale copiilor, își pot găsi rezolvarea cu ajutorul specialiștilor.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.