Un stil de viata sanatos presupune ca persoana sa se afle in echilibru pe cele 5 sarcini ale vieti: prietenie / familie, relatii sociale, munca (in cazul copiilor munca este reprezentata de activitatile intreprinse la gradinita / scoala) sinele si spiritualitatea.
Relatiile sociale sunt foarte importante pentru ca presupun integrarea copiilor in comunitatea in care invata si traieste. Rolul parintilor si cadrelor didactice este acela de a ghida copiii spre crearea si mentinerea unor relatii de prietenie care sa ii mentina in zona utila a vietii lor. In acest sens, va recomandam articolul despre importanta prietenilor si a prieteniilor intre copii – Prieteni si prietenii – de ce este important.
Tehnologia este un facilitator de relatii sociale, insa recomandam parintilor si cadrelor didactice sa orienteze copiii catre zona pozitiva pe care aceasta o poate oferi – Tehnologia in atentia parintilor. Accesul la tehnologie si retele de socializare poate avea loc 24 din 24 de ore, tocmai de aceea supravegherea atenta a adultilor este necesara. Orice este publicat in mediul online nu mai poate fi sters.
Mediul educational, fie el gradinita sau scoala, este locul de munca al copiilor. Rolul parintilor si al cadrelor didactice este acela de a indruma copiii sa isi indeplineasca activitatile cu responsabilitate si mai ales sa coopereze unii cu ceilalti. In acest sens, recomandam ca parintii si cadrele didactice sa observe cu atentie copiii si orice schimbare sa o rezolve cu acordul si cu cooperarea copiilor. Cum ne putem da seama cand copilul are probleme la scoala – este un articol destinat modului in care parintii si cadrele didactice pot sa identifice problemele copiilor si impactul acestora in activitatea educationala.
Preadolescenta si adolescenta sunt etape din viata unui copil care aduc multe schimbari. Despre aceste schimbari si nu numai, recomandam articolul Schimbarile din viata mea intre 9 si 13 ani.
Răspundem problemelor copiilor
la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom, 7 zile din 7, în intervalul 08.00 – 20.00 de luni pana vineri si 10.00 – 14.00 de sambata pana duminica.