Newsletter 2: Activitate in perioada august – septembrie 2018

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Consiliere psihologica

Consilierea psihologica a apelantilor a constat in aplicarea unor proceduri de evaluare si asistare psihologica a beneficiarilor cu risc de abandon scolar (ex: copii proveniti din medii sociale defavorizate, cu dificultati de integrare/invatare).

Apelantii au beneficiat de sprijin psihologic si indrumare in vederea gestionarii situaţiilor familiale dificile, aspect ce influenţeaza in mod negativ parcursul educational si performantele scolare ale acestora. De asemenea, procesul de consiliere s-a centrat pe identificarea surselor de rezilienta si a persoanelor – suport, demontarea stereotipurilor cu privire la mediul educational, oferirea sprijinului emotional necesar in procesul de tranzitie de la un nivel educational la altul. Serviciile de consiliere au vizat si facilitarea relatiei copil-adult (ex: identificarea resurselor relatiei parinte – copil sau cadru didactic – copil).

Consiliere juridica

Consilierea juridica a apelantilor a vizat informarea beneficiarilor referitor la prevederile legislative in vigoare: Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicata, Legea nr. 1/2011 – Legea educatiei nationale.

Apelantii au fost informati cu privire la procedura de includere a minorilor cu risc ridicat de abandon scolar (absenteism scolar, comportamente antisociale – fuga de la domiciliu / unitate de invatamant, vandalism etc) in programe de consiliere psihologica disponibile in cadrul institutiilor abilitate la nivel local / judetean.

De asemenea, consilierea juridica a constat si in informarea apelantilor care provin din medii sociale defavorizate cu privire la posibilitatea de a accesa servicii social-comunitare, in vederea facilitarii parcursului educational al elevilor (ex: prestatii sociale, burse scolare).

Testimoniale

„Buna ziua! Va rog sa ma ajutati! NU mai vreau sa merg la scoala! Colegii mei ma agreseaza fizic si verbal pentru ca sunt mai agitata. Imi spun ca eu trebuie sa invat la spitalul de nebuni ca acolo stau cei ca mine”.

(Fetita de 12 ani – Caz preluat si consiliat prin intermediul adresei de email telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro. Caz editat in vederea pastrarii confidentialitatii.)

„Copilul meu nu mai vrea sa mearga la scoala pentru ca a luat nota 3 si ii este frica de profesoara de matematica. Este elev in clasa a V-a. Pana la clasa a IV-a nu a avut note. De fiecare data cand vorbim despre matematica, incepe sa tremure si nu se poate concentra”.

(Baiat de 11 ani – Caz preluat si consiliat prin intermediul adresei de email telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro. Caz editat in vederea pastrarii confidentialitatii.)

Raspundem problemelor copiilor la email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau telefon: 116 111 (fara prefix), gratuit din retelele Telekom, 7 zile din 7, in intervalul 08.00 – 22.00.