Un copil mic nu poate face diferenta intre a lua si a fura.
Daca in magazinele cu autoservire, copiii de 2-3 ani, aduna tot ce le este la indemana, nu este ceva grav, insa parintele trebuie sa spuna copilului sa puna obiectul la locul lui sau il puneti dumneavoastra in locul lui, eventual fara sa va vada copilul.
In jurul varstei de 4 ani, copilul incepe sa aiba simtul proprietatii si atunci el poate invata ca furtul este interzis.
Pentru a evita furturile trebuie:
– sa nu le permiteti prea multe;
– sa le insuflati un puternic simt al binelui si al raului;
– sa ii invatati sa aiba preocupari sociale, astfel incat sa le pese de modul in care actiunile lor ii afecteaza pe cei din jur;
– sa le dati bani de buzunar, insa trebuie sa stabiliti un termen de primire si sa nu ii dati alti bani inainte de acest termen!
Copiii fura pentru a capta atentia, a se razbuna, insa poate fi cauzat si de catre anturaj.
In acest caz puteti juca un „joc de rol” pentru ca fiica/fiul dumneavoastra sa nu se lase purtat/a de val. Dumneavoastra in rolul copilului, nu veti face ce vi se cere, sa mergeti la furat, invocand argumentele morale. Apoi inversati rolurile. Aceasta metoda o puteti folosi si mai tarziu, cand apare problema fumatului, a bauturii sau a drogurilor.
Pasul urmator este sa ii insuflati copilului interesul fata de societate si sa ii intariti simtul valorilor prin urmatoarele actiuni:
– sa adune jucarii vechi pentru copii saraci;
– sa ajute persoanele in varsta;
– sa aiba grija de copiii mai mici.
Ocupati-i timpul liber cu activitati distractive, pozitive: sportul preferat, jocul, cartile, cercuri stiintifice, artistice etc.
Intrebati-l cum s-ar simti daca cineva i-ar lua un anume obiect.
NU incalcati regulile morale: daca va aude ca dumneavoastra mintiti la casa de bilete de la Zoo in legatura cu varsta lui, el de ce nu ar fura?
Cand aflati despre furt, copilul trebuie sa aduca inapoi obiectul furat sau sa il plateasca si sa ceara scuze pagubasului. Insotiti-l personal cand face asta. Daca nu mai este primit inauntru consecinta este importanta.
Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro