Intrarea in colectivitate, cum ar fi gradinita, este o etapa noua in viata copilului si vine cu o serie de provocari atat pentru copil, cat si pentru parinti. De asemenea, odata cu intrarea la gradinita, copilul trebuie se obisnuiasca cu o serie de schimbari si trebuie sa invete sa respecte anumite norme.
Pentru a face mai usoara adaptarea copilului la gradinita, trebuie sa incepeti sa-l pregatiti pas cu pas, din timp, deoarece acesta percepe gradinita ca pe un loc nou, cu oameni noi (adulti si copii), iar cel mai important aspect este faptul ca nu se va mai afla in prezenta persoanelor de atasament (parinti, bunici).
Acest lucru poate provoca stres copilului, manifestat prin plans, refuzul de a merge la gradinita, despartiri dificile dimineata sau refuzul de a se implica in activitati. In cazul copilului obisnuit deja cu interactiuni sociale aceste probleme s-ar putea sa nu existe. In schimb, pot exista si alte stari cu care copilul se poate confrunta la inceputul gradinitei precum – stari de frica la schimbarea rutinei, lipsa de interes in ceea ce priveste interactiunea cu alti copii, etc.
In aceasta perioada este important ca parintii sa manifeste multa rabdare, empatie, toleranta si sa ofere suport copilului, povestindu-i despre ceea ce va invata acolo, despre ceilati copii cu care va interactiona, cat si despre educatoarele atente la nevoile lui.
Iata cateva indrumari pentru a face ca mersul in colectivitate sa fie unul placut, interesant si securizant pentru copil:
– Vizitati gradinita de cateva ori pentru ca cel mic sa se acomodeze cu atmosfera, inainte de perioada de integrare. Puteti realiza jocuri in curtea gradinitei, sa faceti cunostinta cu educatoarele si chiar cu copiii care frecventeaza cursurile pe timp de vara, urmand ca treptat sa ii aratati si lucruri interesante din interior.
– Vorbeste-i in mod pozitiv despre gradinita. Informeaza-l despre activitatile zilnice care au loc, despre prietenii pe care si-i va face, dar si despre programul pe care trebuie sa il respecte.
– Permite-i copilului sa isi ia jucaria preferata la gradinita. Astfel, va trece mai usor peste faptul ca nu cunoaste pe nimeni, deoarece va avea alaturi un obiect familiar.
– Este necesar sa stabiliti o noua rutina zilnica in programul de somn si de masa al copilului, apropiat de cel pe care il va avea cand va merge in colectivitate.
– Nu va furisati cand plecati deoarece copilul va intelege ca l-ati abandonat. Luati-va ramas bun si nu uitati sa ii reamintiti ca va intoarceti dupa el.
– In drum spre casa discutati despre lucruri frumoase si pozitive – ex: ce jucarii i-au placut? cum a fost desertul?
Fiecare copil este diferit si se acomodeaza in mod diferit la experiente noi de viata, de aceea este important sa adaptam aceste indrumari in functie de nevoile si particularitatile fiecaruia.