Omul este o fiinta sociala, iar prietenia este o parte importanta a vietii noastre, fara de care nu putem functiona. In copilarie ne conturam observatii despre cum sunt ceilalti si cum este lumea. In preadolescenta si adolescenta se invata abilitati sociale si emotionale importante in perioada de adult.
Incepand cu preadolescenta, prieteniile devin tot mai apropiate si creste tendinta copiilor de a comunica cu prietenii lor. Prieteniile tind sa se formeze pe baza personalitatilor similare, acceptare si impartasire. Prieteniile cu copii de acelasi sex sunt firesti in primii ani de scoala. Cu cat se dezvolta, cu atat creste tendinta de a crea prietenii cu adolesenti de sex opus. Fetele au tendinta de a impartasi secrete, baietii de a participa impreuna la diverse activitati, insa nu este o regula generala.
Pentru adolesecenti prietenia este importanta pentru ca:
- dezvolta sentimentul de apartenenta la grup, de apreciere, de incredere in sine;
- prietenii traiesc aceleasi experiente, care ii ajuta sa dezvolte simtul securitatii si confortului emotional;
- impreuna cu prietenii pot sa participe la activitati pe care nu le pot desfasura impreuna cu familia;
- traverseaza aceeasi perioada, pubertatea si pot sa isi impartaseasca aspecte ce tin de ea;
- prietenia ii pune in contact cu valori, roluri, indentitati si idei diferite;
- invata cum sa relationeze cu cei de varsta lor si de sex diferit;
- este o perioada in care pot invata despre relatiile romantice si intimitatea in cuplu.
Adolescentii au tendinta de a petrece mai putin timp cu parintii, mai mult cu prietenii si pun mai mult pret pe opiniile prietenilor. Se poate sa isi schimbe comportamentul si interesele din nevoia de a arata parintilor ca apartin unui grup. Pe unii parinti ar putea sa ii ingrijoreze acest lucru, insa copiii au nevoie de sustinerea dumneavoastra pentru a-si construi si mentine relatii de prietenie pozitive.
Parintii si prietenii joaca roluri diferite in viata adolescentului. Parintii pot sa le influenteze deciziile pe termen lung, sa le inspire valori si simtul moralitatii. Prietenii pot avea influenta asupra intreselor pe termen scurt. Si parintii, si prietenii au rolul lor adolescentii sa devina adulti bine pregatiti, cu abilitati sociale puternice.
Cum puteti sa ii ajutati sa aiba relatii de prietenie pozitive:
- sa pastrati relatia de comunicare cu copilul, in care sa il sprijiniti cand are nevoie, in special in momentele dificile, sa fiti calzi, blanzi si sa il ascultati cand va arata ca are nevoie;
- sa fiti dumneavoastra un bun model pentru copil in modul in care va gestionati relatia cu prietenii si petreceti timp cu ei;
- sa inteleaga ca prietenia presupune implicare constanta din ambele parti si sa se formeze pe corectitudine, incredere si sustinere.
Este important sa ii cunoasteti pe prietenii copilului dumneavoastra. Puteti sa faceti asta permitandu-i sa isi invite prietenii acasa. Astfel, ii transmiteti copilului ca ii intelegeti nevoia de a avea prieteni si il valorizati.