Ti s-a intamplat ca atunci cand te asezi la masa, copilul tau sa mai ceara un scaun sau o portie pentru prietenul lui imaginar? Vezi cum vorbeste si interactioneaza ca si cum ar mai fi o persoana in camera? Partea buna este ca majoritatea specialistilor considera prietenul imaginar un lucru normal, mai ales daca este un copil care se joaca cu tot felul de obiecte pe care le are la indemana, este prietenos cu alti copii sau adulti apropiati si daca ii plac animalele de companie.
Cel mai adesea, prietenul imaginar al unui copil este tot un alt copil, un animal, un personaj inventor de el care are puteri magice sau un erou din povesti sau desene animate. De altfel, existenta unui prieten imaginar este o forma mai atipica de creativitate, prin care copilul poate personifica si inzestra cu calitati, dar si defecte, o alta fiinta.
Mai mult, unii specialisti spun ca prezenta unui prieten imaginar dezvolta si o latura sociala a copilului, el avand in permanenta pe cineva cu care sa discute despre nevoile lui si cu care comunica deschis, lucru care il poate ajuta si in interactiunile cu ceilalti copii. De asemenea, rolul unui prieten imaginar este si de a-l ajuta pe copil sa confrunte diferite situatii, de la chestiuni care au legatura cu puterea de a fi curajos la protectia pe care cel mic o poate oferi sau de care are nevoie in unele cazuri. In acest fel, prietenul imaginar este eroul salvator, care ajuta copilul sa faca fata unor situatii si il ajuta sa isi infrunte diferite temeri.
Devine prietenul imaginar o problema?
De cele mai multe ori, prietenii fictivi te aiuta sa descoperi lucruri prin care copilul tau trece si poti sesiza problemele cu care el/ea se confrunta, astfel ajutandu-l. Parte din comportamentul prietenului imaginar poate fi chiar parte din comportamentul copilului – de exemplu, daca a spart un pahar, daca nu a vrut sa faca o activitate, daca ii este frica de intuneric etc.
Atat timp cat copilul este activ si se joaca si interactioneaza si cu alti copii, se implica in diverse activitati si povesteste despre prietenul lui imaginar cu usurinta, acesta nu constituie o problema. Daca are tendinta sa se izoleze si sa ramana ancorat in povestile pe care si le creeaza cu prietenul imaginar, poate ar trebui sa acordati mai multa atentie problemei.
Cum il ajuti pe copil in relatia cu prietenul imaginar?
Cu siguranta, nu prin a-i spune ca acesta nu exista. Ii poti accepta prietenul imaginar, poti afla multe despre el si obiceiurile lui, doar ca si acesta trebuie sa stie regulile casei. La fel de important este sa tii copilul conectat la realitate, sa ii explici continuu diferenta dintre fictiune si real. S-ar putea ca prietenul imaginar sa locuiasca cu voi o perioada, insa acesta va disparea la urmatoarea faza de dezvoltare a copilului – prin care experimenteaza din ce in ce mai multe lucruri din realitate si treptat isi va pierde interesul pentru prietenul fictiv.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.