Consumul de substanțe interzise în perioada adolescenței: cum acționăm?

Esti parinte / cadru didactic|Problemele copilului
|

Există multe cercuri de influență în viața unui adolescent. Începând cu familia de origine, adolescenții dobândesc o înțelegere atât a comportamentelor sănătoase, cât și a celor nesănătoase. Atunci când părinții și alți îngrijitori discută clar cu copiii lor despre riscurile consumului de droguri, probabilitatea ca aceștia să devină consumatori de substanțe interzise este redusă cu 50%.

Atunci când nu aveți certitudini, însă bănuiți că ceva nu este în regulă, iar copilul dumneavoastră ar putea fi expus consumului de substanțe interzise, există câteva lucruri pe care le puteți face în calitate de părinți:

Adresați întrebări directe

Înainte de a-i acuza, întrebați-i și oferiți-le șansa de a explica situația. Nu vă fie teamă să puneți întrebări simple (dar dificile), cum ar fi „Consumi droguri?” „Ce medicamente ai folosit, mai exact?” „Ai consumat băuturi alcoolice?”. Fiți pregătiți pentru modul în care veți răspunde dacă vor recunoaște consumul.

Rugați copilul să facă un screening pentru substanțe interzise

Dacă adolescentul neagă consumul de droguri sau alcool, dar dumneavoastră bănuiți cu tărie că nu este sincer, puteți verifica acest aspect cu sprijinul unui medic. Asigurați-vă în prealabil că medicul oferă acest serviciu și, dacă nu, cereți o trimitere. De asemenea, puteți contacta direct un centru specializat pe adicții.

Stabiliți sau reafirmați limite

Dacă adolescentul consumă droguri sau alcool, primul pas este să facă anumite schimbări în stilul său de viață. O astfel de schimbare este întreruperea condusului mașinii: dacă are permis de conducere, este important să nu mai aibă acces la utilizarea autoturismului. Consumul de droguri poate crește foarte mult riscul unui accident rutier, iar primul pas după ce ați aflat despre consumul de substanțe interzise este să vă asigurați că propriul copil este în siguranță.

Solicitați sprijin specializat

Dacă adolescentul este dependent de droguri sau băuturi alcoolice, el va avea nevoie de un program de tratament al dependenței, iar primul pas este dezintoxicarea. Încercarea de a renunța la unele substanțe în absența sprijinului specializat poate fi periculoasă, din cauza apariției sevrajului.

Ulterior primului pas din programul de tratament al dependenței, includerea într-un program de consiliere psihologică îl poate ajuta să preia din nou controlul asupra propriei vieți. Consumul repetat de alcool sau de droguri produce modificări la nivel cerebral și, uneori, voința nu este suficientă pentru a depăși dependența. Cu tratamentul și sprijinul potrivit, adolescenții care se luptă cu o tulburare de consum de substanțe pot avea o viață fericită, sănătoasă și productivă.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.