Inainte de toate, este important ca fiecare parinte sa stie de cate ore de somn are nevoie un copil, in functie de varsta si sa inteleaga ca fiecare copil este unic si programul poate sa difere de la un copil la altul, chiar si intre frati. Studiile au aratat ca un copil cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani are nevoie intre 9 si 12 ore de somn cumulate pe zi iar unul cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani are nevoie intre 8 si 12 ore de somn.
Asa cum probabil fiecare dintre noi a experimentat in copilarie, copiii pot intampina dificultatile legate de somn precum: dificultati la adormire sau trezire, sa se trezeasca de mai multe ori pe timpul noptii, episoade de somnambulism, perioade de insomnie , vise urate.
Copiii, la fel ca adultii, atunci cand nu sunt odihniti suficient sau sunt privati de somn, pot sa aiba stari proase de dispozitiei si dificultati in a le controla. Astfel, pot sa fie: agitati, nervosi sau sa se enerveze usor, sa devina sensibili si sa aiba accese spontane de plans (in special la copii de varsta mai mica), sa aiba probleme de concentrare la scoala sau acasa, sa adoarma la scoala, in masina, sa adoarma mai devreme decat o fac de obicei
Insomnia
Insomnia reprezinta inabilitatea de a adormi sau de a avea un somn constant pe timpul noptii, ceea conduce la un somn neodihnitor. In mod firesc, aceasta problema ar trebui sa se regleze de la sine, in timp. Cand insa, are o frecventa de mai mult de trei ori intr-o saptamana si continua pentru cel putin trei luni, se poate vorbi despre o tulburare legata de somn.
Daca copiii nu pot sa adoarma, de regula este rezulatul a obiceiurilor si rutinei de pe timpul zilei si inainte de culcare. Iata cateva motive pentru care copiii nu pot adormi:
Stresul – chiar daca sunt copii, pot sa se simta stresati. Intrebati-i despre cum a fost la scoala sau cum a perecut timpul cu prietenii. Poate este tinta bullyingului? Poate este vorba despre o schimbare care s-a produs in viata lor? Problemele de somn pot apara si din cauza tensiunior din familie (certurile dintre parinti, violenta in familie, neintelegeri, divort, infidelitate). Poate este legat de apartitia unui nou membru al familiei (ex. nou nascut) sau trebuie sa imparta camera sau patul cu un frate sau o ruda.
Cafeina – multe sucuri si bauturi enegizante contin cafeina, stimulent natural, care creste pulsul si tensiunea arteriala. Este recomandat sa limitati consumul de acest tip de produse dupa orele pranzului, sau chiar eliminate din alimentatie, pe cat de mult posibil.
Efectele unor medicamente – unele medicamente pot avea printe efecte adverse si insomnia. Consultati-va cu medicul in aceasta privinta.
O problema de sanatate – cateodata, insomnia poate fi asociata cu alte probleme medicale. Asigurati-va ca ii faceti copilului dumneavoastra controale medicale regulate.
Visele urate/cosmarurile
Imaginatia copiilor este bogata, astfel incat este important sa evitati filmele sau emisiunile cu scene care i-ar putea speria sau cu impact emotional puternic. La fel ca si adultii, copiii isi manifesta in somn emotille sau trairile pe care nu le-au putut gestiona pe timpul zilei. Ele pot fi legate de un eveniment, de o schimbare in viata de familie, de ce se intampla la scoala. Discutand cu copilul despre activitatile sale sau despre cum a fost la scoala, il puteti ajuta sa se simta mai bine. Daca copilul se trezeste dupa un cosmar, folositi-va imaginatia pentru a crea impreuna cu el un scenariu in care sa alungati monstri, de exemplu.
Somnambulismul
Somnambulismul nu se refera doar atunci cand copilul se jos din pat in timpul somnului, ci si la vorbitul in somn, sa se ridice in fund sau miscari repetitive ale corpului. Factorii care pot sa influenteze un copil sa fie somnambul pot fi: lipsa de odihna, un program haotic de somn, stresul sau efectele unor medicamente. De cele mai multe ori nu reprezinta un motiv de ingrijorare, insa daca persista, puteti sa va adresati unui specialist. Nu incercati sa treziti copilul cand este somnambul, se poate speria, ghidati-l usor inapoi in pat.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.