Una dintre cele mai frecvente probleme ale adolescenților este somnul – și lipsa lui. din păcate, din ce în ce mai mulți factori externi perturbă odihna. Și lucrurile nu sunt prea diferite pentru adulți, care și ei se confruntă cu această problemă. Cum poți ameliora problemele legate de somn a adolescentului tău?
Programul încărcat al adolescenților
Programa școlară este de așa natură încât majoritatea elevilor au programul încărcat. Multe teme, unii dintre ei și mediații, alții pregătire pentru vreun sport sau vreun hobby care le place foarte mult. Când analizezi programul pe o săptămână a copilului, descoperi că timpul pentru activități reacreative – ca joaca, nu mai există. Aici cumva părinții trebuie să intervină să mai elibereze din programul încărcat al copilului – nu are cum să doarmă bine și să aibă somn odihnitor cu un program de teste și concursuri unde trebuie să performeze.
Distracția
În adolescență, deja se formează ideea de gașcă, petreceri și tot felul de distracții, mai ales pentru partea de validare că sunt cool și că vor să fie recunoscuți de gașcă ca fiind cool. Cel mai important este ca părinții să cunoască gașca copilului și să înțeleagă tipurile de distracții pe care le practică. Distracția e foarte importantă pentru fiecare dintre noi, dar e foarte important să fie și în siguranță. Nu poți sta în fața blocului duminica până la miezul nopții, ca luni la 07.00 să te trezești pentru a merge la școală odihnit.
Grija față de consumul de energizante, alcool sau substanțe interzise
Băuturile pe bază de cafeină afectează sistemul nervos – chiar dacă pare că dau doar un bust de energie. de asemenea, energizantele sunt foarte periculoase, ele afectând direct metabolismul adolescentului. Iar alcoolul și substanțele interzise de tip drog ar trebui interzise total. Desigur, aici intervine în viața fiecărui adolescent curiozitatea și întrebarea “ce se poate întâmpla dacă încerc și eu o dată”. Foarte important este ca părinții să explice ce înseamnă acest consum, unde poate degenera, ce înseamnă o dependență și care sunt consecințele pe termen lung.
Platformele de socializare
Adolescentul tău merge la culcare relativ devreme, însă după ce se așază în pat, petrece încă multe ore în fața ecranelor, fie tv, computer sau telefon. O metodă ar fi ca televizorul și computerul să fie în camera de zi, într-un loc accesibil întregii familii. Însă doar împreună trebuie găsite metode să reducă timpul petrecut în fața monitoarelor – mai ales că pot cauza tot felul de probleme, în special oculare. Puteți citi în articolul Copiii, computerul și problemele oculare mai multe detalii.
Dacă ai întrebări, discută cu un adult de încredere sau sună la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro