Ochii și o vedere sănătoasă reprezintă o parte critică a dezvoltării copiilor. Aceștia trebuie examinați în mod regulat, deoarece multe probleme de vedere și boli ale ochilor pot fi detectate și tratate devreme.
Semnele că un copil poate avea probleme de vedere includ:
- frecarea constantă a ochilor
- sensibilitate la lumină extremă
- concentrare slabă
- urmărire vizuală slabă a unui obiect
- alinierea, sau mișcarea anormală a ochilor (după vârsta de 6 luni)
- roșeață cronică a ochilor
- lăcrimarea cronică a ochilor
La copiii de vârstă școlară, alte semne de urmărit includ:
- Incapacitatea de a vedea obiecte la distanță
- Dificultăți de a vedea bine la tabla
- Dificultate la citit
- Tendința de a sta prea aproape de televizor
Probleme frecvente ale ochilor:
Mai multe afecțiuni ale ochilor pot afecta copiii. Majoritatea sunt detectate printr-un screening vizual folosind o diagramă a acuității în anii preșcolari:
- Ambliopia („ochiul leneș”) este o vedere slabă la un ochi care poate părea normal. Dacă nu este tratată, ambliopia poate provoca pierderi vizuale ireversibile la nivelul ochiului afectat. Ambliopia este cel mai bine tratată cât mai devreme posibil, în mod ideal înainte ca un copil să împlinească vârsta de 8 ani.
- Strabismul este o nealiniere a ochilor. Cu detectarea timpurie, vederea poate fi restabilită prin utilizarea patch-urilor pe ochiul aliniat corespunzător, care îl obligă pe cel nealiniat să funcționeze. Chirurgia, sau ochelarii special proiectați pot ajuta în această problemă.
Erorile de refracție înseamnă că forma ochiului nu refractează corect lumina, astfel încât imaginile par neclare. De asemenea, erorile de refracție pot provoca ambliopie. Miopia este cea mai frecventă eroare de refracție la copiii de vârstă școlară; altele includ hipermetropie și astigmatism:
- Miopia reprezintă vederea slabă la distanță, care este tratată de obicei cu ochelari, sau lentile de contact.
- Hipermetropia – care este tratată de obicei cu ochelari, sau lentile de contact.
- Astigmatismul este o curbură imperfectă a suprafeței frontale a ochiului, care este tratată de obicei cu ochelari, dacă provoacă vedere încețoșată, sau disconfort.
Medicul oftalmolog vă poate ajuta să decideți ce tip de corecție a vederii este cea mai potrivită pentru copilul dumneavoastră.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.