Provocarile adolescentei

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Adolescenta este perioada de tranzitie biologica, psihologica si sociala, de la pubertate la maturitate. Intervalul de varsta la care are loc aceasta tranzitie este usor diferita de la un individ la altul si depinde de mai multi factori, ca de exemplu sexul (in general fetele intra in adolescenta inaintea baietilor), cadrul socio-cultural, etc.

Unii cercetatori definesc adolescenta ca o etapa a dezvoltarii si vietii umane, care este considerata a fi o „punte de trecere” intre perioada copilariei si perioada adulta, cu propriile sale caracteristici si probleme specifice.

In aceasta perioada, adolescentul devine mai preocupat de propria imagine si de pozitia sa in raport cu cei din jur – ex. grupul de prieteni, colegii de scoala. In acelasi timp, tinde sa se indeparteze de parinti, in incercarea de a fi independent si de a lua propriile decizii.

Pentru a depasi dificultatile specifice acestei perioade, este important ca parintii sa isi adapteze modalitatea in care relationeaza cu adolescentul la nevoile in schimbare ale acestuia. Totodata, este important ca adolescentul sa stie ca poate conta pe sprijinul parintilor ori de cate ori are nevoie, ca poate sa le vorbeasca despre problemele si framantarile lui, fara a atrage din partea acestora reprosuri, amenintari sau etichetari.

Iata cum puteti gestiona mai usor aceasta perioada:
1. Cultivati o relatie buna
Petreceti mai mult timp impreuna ascultand ce va povesteste, nu chestionand sau oferind sfaturi. Intrebati-l inainte daca doreste sa auda parerea dumneavoastra. Iar, atunci cand are o problema si va solicita ajutorul fiti prezent in relatie, ascultandu-l si validandu-i emotiile.

2. Creati o punte de legatura prin activitati sau pasiuni comune
Aratati-va entuziasmul pentru un domeniu sau hobby care il pasioneaza. Astfel, ii transmiteti ca este important pentru dumneavoastra.

3. Oferiti alternative de dezvoltare
Indrumati-l catre activitati pro-sociale, constructive, in care sa isi dezvolte abilitatile si pasiunile. Atunci cand experimenteaza mai multe medii, copilul are posibilitatea de a cunoste mai multe persoane si cresc sansele de a gasi modele, mentori si prieteni. Astfel, nu va mai depinde de un singur mediu social pentru a satisface nevoia de apartenenta la un grup.

4. Fiti un model pentru el
Fiti un model pentru el prin comportament, prin modul in care gestionati situatiile dificile. Chiar daca va simtiti indignat sau furios, amintiti-va ca sunteti cel mai apropiat model de comportament pentru adolescent si ca acesta invata in primul rand de la dumneavoastra gestionarea emotiilor.

Adolescentii au nevoie de sprijin si incurajare. Fiti alaturi de ei, incurajati-i si oferiti-le suportul de care au nevoie!

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.