Trecerea de la învățământul primar la învăţământul gimnazial poate reprezenta o provocare deoarece vor avea loc mai multe schimbări în faţa cărora unii copii pot manifesta dificultăţi de adaptare. Printre provocările cu care copiii se pot confruntă în această nouă etapă menţionăm:
– trecerea de la un învăţător la mai mulţi profesori;
– creşterea numărului de materii, al cantităţii de informaţie pe care copilul trebuie să o asimileze;
– mai multe ore, respectiv un program mai încărcat;
– un alt tip de evaluare şi notare, respectiv trecerea de la calificative la note;
– metode diferite de predare, dar şi un mod diferit de evaluare;
– posibil noi colegi.
De aceea, adaptarea copilului la ciclul de învăţământ gimnazial ţine de un cumul de factori, precum: personalitate, motivaţie, climat familial, relaţia cu colegii, cu profesorii, etc. Aceste dificultăţi de adaptare pot avea repercursiuni dacă nu sunt identificate din timp, iar copilul se poate confrunta cu: scăderea motivaţiei şcolare, singurătate, anxietate, scăderea nivelului de toleranţă la frustrare, scăderea performanţelor şcolare, dezvoltarea unor comportamente de risc (ex. consum de tutun), absenteism şcolar, etc.
Ca părinţi puteţi veni în sprijinul copilului pentru a-l susţine şi pentru a-i face cât mai uşoară adaptarea, însă este nevoie de timp şi răbdare. Iată ce puteţi face:
– purtaţi discutii cu copilul despre activitatea şcolară, ca de exemplu – cum se înţelege cu colegii, cu profesorii, cum îşi petrece timpul în pauze, ce îi place şi ce nu îi place la şcoală, ce i se pare greu sau ce este uşor, etc. Încurajaţi-l să vorbească şi ascultaţi-l mai mult. Da, doar ascultaţi-l.
– încurajaţi-l sa găsească soluţii la problemele cu care se confruntă. Este important să ştie că nu este singur, că ii sunteţi alături şi că aveţi încredere în el.
– dacă observaţi că întâmpină dificultăţi la unele materii, luaţi legătura cu profesorii şi aflaţi dacă există vreo problemă şi cum poate fi remediată.
– deşi mulţi părinţi consideră că „este deja mare, se descurcă singur”, copilul încă nu este suficient de autonom şi uneori are nevoie să îi fiţi alături în pregătirea lecţiilor şi să îl îndrumaţi.
Ciclul gimnazial reprezintă o nouă etapă de şcolarizare, iar copilul are nevoie în continuare de sprijinul părinţilor. De aceea, este important să cunoasteţi care îi sunt nevoile în această perioadă, iar pentru a face acest lucru trebuie să daţi dovadă de înţelegere şi să îi oferiţi dragoste şi încredere.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.