Cum ajutăm copilul să gestioneze pierderea unei persoane dragi

Esti parinte / cadru didactic|Relatia cu copilul
|

Moartea este o parte inevitabilă a vieții, iar ca părinți avem responsabilitatea să ne asigurăm că și copiii noștri sunt conștienți de existența acestui concept și că este în regulă să discute despre el, indiferent ce întrebări ar avea.

La fel ca și persoanele adulte, copiii manifestă trăiri similare atunci când pierd pe cineva drag (șoc, negare, furie, vină, tristețe sau teamă), chiar dacă nu le pot procesa în același mod. De cele mai multe ori, copiii au o atitudine în zig-zag atunci când vine vorba despre doliu, iar pentru părinte, acest lucru poate crea o stare de confuzie.

Totodată, nu ne naștem cu conceptul de moarte, astfel încât este important ca părintele să îi ofere copilului informații clare, oneste și adaptate vârstei, pentru ca acesta să înțeleagă că este un fenomen universal, ireversibil și că are întotdeauna o cauză.

Nivelul de înțelegere al conceptului de moarte:

Fiecare vârstă vine cu o anumită înțelegere asupra morții. Spre exemplu, pentru preșcolari, moartea este văzută ca fiind temporară, reversibilă și impersonală. În perioada 5 – 9 ani, copiii încep să înțeleagă că orice ființă vie, la un moment dat se va opri din a mai trăi și nu se va mai întoarce, însă rămâne într-o oarecare măsură impersonală. După vârsta de 9 ani, copiii încep să aibă aceeași înțelegere asupra decesului ca persoanele adulte.

Cum să discuți cu copilul tău despre decesul unei persoane apropiate:

Folosește cuvinte simple, fii calm și grijuliu. În aceeași măsură fii direct și evită folosirea termenilor care pot crea ambiguitate: „s-a dus la culcare”, „a plecat într-un loc mai bun/la Dumnezeu”, deoarece acestea pot neliniști copilul care se va teme că dacă adoarme nu se va mai trezi niciodată.

Ascultă-l și consolează-l. Fiecare copil reacționează în felul său atunci când află că o persoană dragă a decedat. Unii copii plâng, alții pun întrebări, în timp ce o parte dintre ei par să nu reacționeze deloc…fiecare reacție este firească. Rămâi alături de copilul tău pentru a oferi îmbrățișări sau confort, răspunde-i la întrebări sau doar stați împreună câteva minute. Este în regulă dacă copilul tău îți vede tristețea sau lacrimile.

Transpune sentimentele în cuvinte. Roagă copilul să spună ce gândește și simte și împărtășește cu el propriile sentimente. Poți spune lucruri de genul: „Știu că te simți foarte trist. Și eu sunt trist. Am iubit-o atât de mult pe bunica și ea ne-a iubit pe noi”. De asemenea, copiii se simt adesea vinovați și furioși atunci când pierd un membru apropiat al familiei. Au nevoie de asigurare că au fost și vor continua să fie iubiți și îngrijiți.

Dozează informațiile oferite. Evaluează ce informații poate gestiona copilul și oferă-le inițial în doze mici. Vei ști ce să faci mai departe pe baza întrebărilor pe care le pune copilul.

Spune-i copilului la ce să se aștepte. Dacă moartea unei persoane dragi înseamnă schimbări în viața sau rutina copilului, explică-i ce se va întâmpla de acum înainte. Acest lucru îl va ajuta pe copil să se simtă pregătit.

Explică evenimentele care se vor întâmpla. Permite copiilor să se alăture priveghiurilor, înmormântărilor sau slujbelor comemorative. Spune-le din timp ce se va întâmpla, fără a îi speria.

Oferă-i copilului un rol. Un rol activ, oricât de mic, îi permite copilului să se simtă implicat și îl ajută să facă față mai ușor pierderii. Permite-i totuși copilului să decidă dacă vrea să participe și în ce fel.

Ajută copilul să-și amintească persoana respectivă. În zilele și săptămânile următoare, încurajează copilul să deseneze sau să scrie povești cu/despre persoana decedată. Nu evitați să vorbiți despre persoana care a murit. Împărtășirea amintirilor fericite ajută la vindecarea durerii.

Oferă-i copilului timp să se vindece. Doliul este un proces cu un caracter ciclic, care se desfășoară în timp. Asigură-te că vorbești des cu copilul pentru a vedea cum se simte. Vindecarea nu înseamnă să uiți de persoana iubită, înseamnă să-ți amintești persoana cu dragoste.

În concluzie, nu există o formulă magică și fiecare dintre noi gestionează diferit pierderea unei persoane dragi. Totuși sunt câteva lucruri care pot ajuta:

  • Informații clare, oneste și adecvate vârstei.
  • Asigurarea că nu sunt de vină și că este firesc ceea ce simt.
  • Menținerea rutinelor și asigurarea că adulții importanți sunt acolo pentru copil.
  • Este în regulă să se discute cu copilul despre persoana decedată și să fie comemorată.
  • Exprimarea propriilor emoții, ceea ce îi va ajuta pe cei mici să le exprime pe ale lor.

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

la telefon: 116 111 (fără prefix), oferit gratuit de Orange Romania Communications din rețelele de telefonie fixă și mobilă Orange, Telekom și Vodafone, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.

pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.