Așa cum am precizat în partea I a acestui articol, vă prezentăm în continuare alte îndrumări cu privire la modalitatea în care puteți discuta cu cei mici despre subiectul războiului:
- Închideți conversațiile cu grijă
Pe măsură ce încheiați conversația, este important să vă asigurați că nu vă lăsați copilul într-o stare de suferință. Încercați să îi evaluați nivelul de anxietate urmărindu-i limbajul corpului, luând în considerare dacă își folosește tonul obișnuit al vocii și urmărindu-i respirația. Amintiți-i că vă pasă și că sunteți acolo pentru a-l asculta și susține ori de câte ori simte nevoia.
- Continuați să verificați starea emoțională a copilului
Pe măsură ce veștile despre conflict continuă, ar trebui să continuați să verificați împreună cu cel mic starea lui emoțională. Acordați atenție modificărilor de comportament alimentar, respectiv ritmul somn-veghe, somatizari precum dureri de cap, de stomac.
Copiii au reacții diferite la evenimentele adverse și unele semne de suferință ar putea să nu fie atât de evidente. Copiii mai mici pot deveni mai dependenți decât de obicei, în timp ce adolescenții pot manifesta durere sau furie intensă. Multe dintre aceste reacții durează doar o perioadă scurtă de timp și sunt reacții normale la evenimente stresante. Dacă aceste reacții durează o perioadă prelungită de timp, copilul dumneavoastră poate avea nevoie de sprijin de specialitate.
- Validați-le sentimentele și oferiți-le asigurări
Este important ca cei mici să se simtă sprijiniți în conversație. Ei nu ar trebui să se simtă judecați sau să li se respingă preocupările. Când copiii au șansa de a avea o conversație deschisă și sinceră despre lucrurile care îi supără, se pot simți ușurați.
Amintiți-le că aceasta nu este problema lor de rezolvat. Adulții din întreaga lume lucrează din greu pentru a remedia acest conflict. Nu ar trebui să se simtă vinovați pentru că au o viață normală, se joacă și se întâlnesc cu prietenii.
- Limitați fluxul de știri
Fiți atent la cât de expuși sunt copiii dvs. la știri, în timp ce acestea sunt pline de titluri alarmante și imagini supărătoare. Luați în considerare oprirea știrilor în cazul copiilor mai mici. Referitor la copiii mai mari, puteți utiliza știrile ca o oportunitate de a discuta cât timp petrec consumând știri și în ce surse de știri au încredere. Luați în considerare, de asemenea, cum vorbiți despre acest subiect cu alți adulți, în prezența copiilor.
- Aveți grijă de dumneavoastră
Veți putea să vă ajutați copiii mai bine atunci când sunteți în contact cu emoțiile dumneavoastră. Copiii au tendința de a învăța prin imitare, așadar sunt mai atenți la ce fac părinții, mai degrabă decât la ce spun aceștia.
Fiți atent la modul în care consumați știri: încercați să identificați momentele cheie din timpul zilei pentru a verifica ce se întâmplă, în loc să fiți în mod constant online. Acordați zilnic timp pentru activități plăcute, de relaxare.
Unul dintre cele mai minunate lucruri despre copii este că le place să facă lucruri pozitive pentru alții și să facă diferența. Oricât de dificilă ar fi situația actuală globală, a vedea oameni reunindu-se pentru a da o mână de ajutor este inspirant și îi învață atât pe adulți, cât și pe copii că există speranță.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@
telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.