Războiul a început și se desfășoară aproape de noi. Chiar dacă România nu este direct implicată, influența rețelelor sociale, știrile și conversațiile dintre adulți înseamnă că și alți copii din întreaga lume – cei care nu sunt direct afectați de aceasta – sunt, de asemenea, foarte conștienți de criză. Mulți sunt speriați și nu știu la ce să se aștepte sau au întrebări la care nu găsesc un răspuns.
Iată ce puteți face în calitate de părinți:
- Aflați ce știu și ce simt
Alegeți un moment și un loc în care copilul este încurajat să vorbească liber, cum ar fi în timpul unei mese în familie. Încercați să evitați să vorbiți despre subiect chiar înainte de culcare. Un bun punct de plecare este să întrebați copilul ce știe și cum se simte. Unii copii s-ar putea să știe puțin despre ceea ce se întâmplă și să nu fie interesați să vorbească despre asta, dar alții ar putea fi cu adevărat îngrijorați. În cazul copiilor mai mici, desenul, poveștile și alte activități pot ajuta la deschiderea unei discuții.
Copiii își pot lua informațiile de oriunde, de aceea este important să verificați ceea ce văd și aud. Este o oportunitate de a-i asigura și, eventual, de a corecta orice informații inexacte pe care le-ar fi putut întâlni fie online, la televizor, la școală sau de la prieteni.
În cazul copiilor mai mici, este posibil ca aceștia să nu facă distincția între imaginile de pe ecran și propria lor realitate personală și pot crede că sunt în pericol imediat, chiar dacă conflictul are loc departe. Este important să nu minimizați sau să respingeți preocupările lor.
- Adaptați conversația la vârsta copilului
Copiii mai mari vor avea nevoie de mai multe detalii, în timp ce copiii mai mici pot fi mulțumiți doar înțelegând că uneori țările se luptă. Fiți informat, păstrați-vă calmul și răspundeți sincer la întrebări. Începeți cu informații simple – prea multe detalii pot fi copleșitoare și pot provoca anxietate.
Pe cât puteți, asigurați-vă copiii că sunt feriți de orice pericol. Amintiți-le că mulți oameni lucrează din greu în întreaga lume pentru a opri conflictul și a găsi pacea. Amintiți-vă că este în regulă să nu aveți răspunsul la fiecare întrebare.
- Promovați compasiunea în detrimentul stigmatizării
Conflictul poate aduce adesea cu el prejudecăți și discriminare, indiferent dacă este împotriva unui popor sau a unei țări. Când vorbiți cu cei mici, evitați etichetele precum „oameni răi” și concetrați-vă pe practicarea compasiunii, de exemplu pentru familiile forțate să-și părăsească casele.
Chiar dacă un conflict are loc într-o țară îndepărtată, acesta poate alimenta discriminarea. Verificați dacă copiii dvs. nu se confruntă cu fenomenul bullying sau nu contribuie la acesta. Dacă au fost insultați sau agresați la școală, încurajați-i să vă spună dvs. sau unui adult în care au încredere.
Amintiți-le copiilor că toată lumea merită să fie în siguranță la școală și în societate. Hărțuirea și discriminarea sunt întotdeauna greșite și fiecare ar trebui să facem partea noastră pentru a răspândi bunătatea și a ne sprijini reciproc.
- Concentrați-vă pe partea pozitivă, implicați copilul
Este important ca cei mici să știe că oamenii se ajută unii pe alții în aceste momente. Găsiți povești pozitive pe care să le împărtășiți copiilor. Verificați dacă cel mic ar dori să participe la acțiuni de voluntariat. Poate că ar putea să deseneze un afiș sau să scrie o poezie pentru pace, sau poate că ați putea participa la o strângere de fonduri locale. Sentimentul de a face ceva, oricât de mic, poate aduce adesea un mare confort.
În partea a II-a a acestui articol vă vom prezenta alte îndrumări cu privire la abordarea subiectului legat de război, în relația cu cei mici.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@
telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.