Este important să știți cum să evitați gaslighting-ul și, în schimb, să luați o abordare mai constructivă și mai sănătoasă atunci când interacționați cu copiii dvs. Iată câteva modalități prin care puteți evita capcana gaslighting-ului.
Ascultă și validează sentimentele
Data viitoare când copilul dumneavoastră este supărat, încercați să respirați adânc și să ascultați ce îl supără. Adresați întrebări dacă nu înțelegeți pe deplin, dar asigurați-vă că ascultați fără a judeca. De asemenea, trebuie să validați modul în care se simt.
Dacă copilul dvs. pare să aibă o criză de furie sau tantrum, ajutați-l să răspundă la sentimentele sale într-un mod sănătos. Recunoașteți modul în care se simt, fără a le acorda permisiunea de a răni alte persoane în acest proces.
Încurajează independența
Pe măsură ce copilul dvs. crește, este important să-i încurajați independența, mai ales când vine vorba de relațiile cu grupul de prieteni. De asemenea, încurajați-vă copilul să facă alegeri atunci când este cazul și învățați-l abilități de rezolvare a problemelor.
O altă modalitate excelentă de a-i învăța pe copii independența este de a atribui sarcini și responsabilități adecvate vârstei.
Fii confortabil cu a fi inconfortabil
Pentru persoanele sensibile poate fi dificil de acceptat sentimentele incomode ale altora, precum tristețea, furia sau frustrarea. Prima dvs. reacție poate fi încercarea de a opri aceste sentimente sau de a rezolva situația, însă recomandarea ar fi să utilizați aceste emoții incomode pe care copilul le experimentează ca o oportunitate de învățare.
Deși nu ar trebui să permiteți niciodată copilului să-și exprime emoțiile într-un mod care este dăunător pentru dvs. sau pentru ceilalți, este important ca acesta să învețe să recunoască că ceea ce simte este normal și că există modalități sănătoase de a face față celor mai incomode emoții.
Păstrează-ți promisiunile
Copiii trebuie să știe că veți fi alături de ei și că sunteți o persoană care se ține de cuvânt. În consecință, dacă le spuneți că veți ajunge la ședința cu părinții sau că îi veți lua de la antrenament, respectați-vă angajamentul. Dacă apare ceva imprevizibil, încercați să le explicați copiilor situația și să vă cereți scuze.
Asumă-ți responsabilitatea pentru propriile probleme
A fi părinte este dificil, provocator și copleșitor uneori. Deși copiii pot apăsa anumite butoane sau ne pot testa limitele, este important să ne asumăm responsabilitatea pentru modul în care reacționăm.
Chiar dacă s-ar putea să nu intenționezi niciodată să-ți rănești copilul, intenția nu este cea importantă. În schimb, trebuie să-ți dai seama de impactul pe care acțiunile și cuvintele tale îl pot avea asupra copiilor. Când vine vorba de interacțiunea cu copiii tăi, ai de ales să le minimizezi sentimentele sau să le validezi.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
la telefon: 116 111 (fără prefix), oferit gratuit de Orange Romania Communications din rețelele de telefonie fixă și mobilă Orange, Telekom și Vodafone, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.