Una dintre abilitățile cheie pentru viață pe care fiecare părinte dorește să o insufle copilului încă din primii ani de viață este independența, atât în raport cu acțiunile lui, cât și cu gândirea lui.
Însă, pentru a deveni independent, acesta trebuie să aibă încredere în propriile abilități. Cum putem face acest lucru? Pur și simplu oferindu-i spațiu și libertate de a face alegeri, de a testa limite, de a experimenta riscuri, de a face descoperiri și de a fi implicat în deciziile care îl privesc.
Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a crește un copil independent, iată câteva idei:
Oferă-i responsabilități pe care le poate gestiona – Responsabilitatea este o componentă esențială a dezvoltării independeței. Cum poți face acest lucru? Începe prin a-i atribui sarcini simple, adecvate vârstei, cum ar fi așezarea mesei, aranjarea patului și a hainelor în dulap, împachetarea șosetelor, organizarea jucăriilor, a cărților, etc. Toate aceste lucruri îi oferă copilului un sentiment de apartenență și de participare la viața de familie, precum și dezvoltarea abilităților de viață.
Oferă-i posibilitatea de a alege, respectând totuși anumite limite – O altă modalitate de a susține independența copilului este să îi oferi opțiuni. Propune două sau trei opțiuni, apoi laudă-i capacitatea de a face o alegere. Oferirea de alegeri este deosebit de importantă atunci când copilul insistă să facă ceva în felul lui.
Lasă-l să te ajute – Atunci când îi permiți copilului să ajute, pe lângă faptul că îi dai ocazia să învețe ceva nou, îi oferi o modalitate excelentă de a-și dezvolta încrederea în sine.
Lasă copilul să rezolve problemele – Permite copilului să încerce și lucruri mai dificile și să își rezolve singur problemele. Nu interveni imediat ce observi că întâmpină dificultăți. Așteaptă până când acesta cere ajutor sau oferă-i un mic indiciu pentru a-l duce la pasul următor. Implicarea copilului în astfel de activități îl ajută pe viitor să facă față frustrării, să rezolve probleme și să depășească situațiile provocatoare. Indiferent de rezultat, la final, transmite-i copilului că apreciezi efortul depus.
Acceptă-i greșelile – Când copilul este mic, este indicat să oferim mult sprijin, dar pe măsură ce crește, nu putem fi mereu acolo. De aceea, trebuie să-l lăsăm să facă și greșeli pentru că cel mai mult învață din acele momente de încercare și eroare.
Vorbește cu el și cere-i părerea – Este important să vorbești des cu copilul și să arăți interes pentru opiniile lui, dacă vrei ca el nu numai să acționeze independent, ci și să gândească independent și să își formeze propriile idei și opinii.
Cu siguranță că ultimul lucru pe care orice părinte îl dorește pentru propriul copil este ca el să se simtă nesigur și vulnerabil la pericolele externe. De aceea, este important să începi să încurajezi independența încă de timpuriu. Acest lucru îl va ajuta să devină adult puternic, competent și capabil, gata să accepte lumea și provocările ei.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
la telefon: 116 111 (fără prefix), oferit gratuit de Orange Romania Communications din rețelele de telefonie fixă și mobilă Orange, Telekom și Vodafone, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.