Relaxarea – aliatul starii de bine

Categorie PARINTI|Problemele copilului
|

Perioadele de timp stresante si agitate afecteaza deopotriva atat adultii, cat si copiii. Indiferent ca suntem copii sau adulti, atunci cand suntem stresati, apar uneori, stari de oboseala si surmenaj, care provoaca atat emotii negative, cat si disconfort fizic si psihic. De aceea, pentru a scapa mai usor de aceste emotiile negative este important sa invatam cum sa ne relaxam.

Cand suntem relaxati, suntem mult mai eficienti in activitatile de zi cu zi si mai concentrati  pe cum si ce avem de facut. Cu cat suntem mai relaxati, cu atat creste si capacitatea noastra de a fi creativi, de a avea idei noi privind aspectele care ne intereseaza.

Este bine de stiut cum putem sa actionam pentru a induce relaxarea ori de cate ori observam ca cel mic este stresat, anxios, nelinistit sau panicat. Exista tehnici si metode de relaxare eficiente pe care le puteti pune in practica acasa. Iata cateva dintre acestea:

  • Numararea pasilor si focalizarea pe mers

Este o tehnica des intalnita in lucrul cu copiii. Tot ce trebuie sa faceti este este sa pasiti, impreuna cu copilul, sa il rugati sa numere fiecare pas si sa fie atent la cum paseste, la felul in care talpa atinge podeaua. Acest exercitiu ii va distrage copilului atentia de la statea negativa si il va ajuta sa se calmeze.

  • Explorarea texturilor

Este o modalitate foarte buna de a-i distrage atentia copilului de la starile negative. Se poate face cu jucariile preferate ale copilului, dar si cu alte obiecte. Incepeti prin a-l ruga pe cel mic sa inchida ochii si sa va descrie, cat mai detaliat, felul in care simte jucaria, din ce este facuta, forma acesteia si senzatia pe care i-o ofera.

  • Vizualizarea imaginilor placute

Indrumati copilului sa se aseze cat mai comod si rugati-l sa inchida ochii, sa respire profund si sa se concentreze asupra vocii dumneavoastra. Apoi, sa isi imagineze un loc frumos in care a mai fost sau unde ar dori sa mearga. Aflati locatia si incepeti prin a oferi detalii despre ea, concentrandu-va pe cele mai mici detalii, ca de exemplu – decor, atmosfera, sunete, culori, parfumuri, activitati. Rugati-l sa isi imagineze ceea ce ati descris.

Pe langa aceste metode, specialistii recomanda sa vorbiti cu copilul despre ceea ce simte. Incurajati-l sa descrie, cat mai exact, ce anume i-a provocat starea, cu ce emotii se confrunta si ce anume l-ar face sa se simta mai bine. Prin comunicare, copilul are sansa de a se calma, dar si a intelege ce s-a intamplat.

Perioadele incarcate emotional apar frecvent in viata noastra. De aceea, pentru a ne relaxa si a combate anxietatea este necesar sa activam starea naturala de relaxare a corpului in care ritmul cardiac si respiratia sunt incetinite, iar mintea si corpul se reechilibreaza.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.