Respirația orală – cum respiră copilul tău

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Respiraţia este o componentă atât de naturală a vieţii de zi cu zi încât tindem să nu ne gândim la ea. Însă e obligatoriu să vorbim și despre ea. Suntem structuraţi astfel încât să respirăm pe nas. Atunci când respirăm normal, nasul filtrează, încălzeşte şi umezeşte aerul înainte ca acesta să ne intre în plămâni. Cei care nu pot respira pe nas, inspiră pe gură aer rece şi uscat, plin de impurităţi. De aceea, prima întrebare când vine vorba despre respirație este legată de modalitatea prin care copilul respiră: pe gură sau pe nas. Ce efecte apar? Respiraţia orală poate schimba procesul de dezvoltare al întregului corp și poate afecta de la sistemul imunitar, la postură, atenție, stare de spirit și în unele cazuri chiar structura facială.

Ce este respirația orală?

Respiraţia orală la copii este un fenomen des întâlnit, caracterizată de un serie de simptome care ar putea fi constatate dacă cei mici au înlocuit respiraţia nazală pentru o perioadă de 6 luni sau mai lungă.

Procesul fiziologic natural de respiraţie este cel nazal, dar din anumite motive, acesta poate fi substituit cu respiraţia orală. Respiraţia normală furnizează forţele necesare pentru extinderea mandibulei şi a maxilarului, exercițiu pe care omul îl face de 20.000 şi 30.000 de ori pe zi.

Desigur că se poate respira și pe gură, mai ales dacă un copil are obstrucţie nazală sau sinusuri blocate. Însă dacă aceste lucruri persistă, respiraţia orală trebuie tratată din timp, pentru că pot exista efecte negative asupra dezvoltării faciale şi dentare, care pot fi reduse sau evitate complet.

De ce apare respirația orală?

Statisticile arată că până la 15% din copii suferă de o formă de tulburare a somnului legată de respiraţie.

Există mai mulți factori care pot duce la sindromul respiraţiei orale, iar cel mai comun este rinita alergică, regăsită la 15-20% din populaţie. La copii se poate dezvolta după ce au fost o perioadă bolnavi, din cauza unor infecţii virale sau a alergiilor. Câteodată, polipii şi amigdalitele mărite, sau deviaţia de sept, pot cauza de asemenea respirație orală.

Respirația orală duce la probleme dentare serioase

Specialiștii spun că toţi copiii care respiră pe gură vor avea dinţii înghesuiţi, deoarece există două moduri principale în care respiraţia orală poate afecta dezvoltarea facială: primul este tendinţa structurii faciale de a se alungi şi îngusta. Cel de-al doilea este o dezvoltare slabă a maxilarelor, care se retrag posterior în raport cu poziţia ideală. Nivelul de dezvoltare al maxilarelor influenţează direct căile respiratorii superioare, adică cavitatea nazală, sinusuri şi gâtul.

Dacă ai întrebări, discută cu un adult de încredere sau sună la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro