Rivalitatea intre frati

Categorie PARINTI|Problemele copilului
|

Fratii se pot tachina, ironiza, certa sau chiar sa se bata. Asta poate “sa ii scoata din minti pe parinti”, pe buna dreptate. Desi la inceput poate parea un lucru inofensiv, tachinarile sau ironizarile intre frati pot duce la jicniri sau chiar violenta fizica.

Neintelegerile dintre frati pot avea multiple cauze: pliciseala, gelozie, personalitate diferita. Dar principalul motiv este ca sunt tolerate de parinti.

Pe de oparte, sunt pareri care sustin ca parintii trebuie sa ii lase pe copii sa isi rezolve propriile neintelegeri. Daca intervin cand nu e cazul pot sa complice lucurile; parintii incearca sa faca pe “judecatorul” si sa stabileasca “cine a inceput” (ceea ce este imposibil), sfarsind prin a lua partea unuia dintre ei. Pe de alta parte, alte pareri sustin ideea ca parintii nu trebuie sa ignore conflictele dintre copii; copii au nevoie de parinti pentru a le oferi sprijin si ghidare. Copii vor sa isi rezolve neintelegerile dar nu stiu cum sa faca, sunt in etapa de invatare si testeaza sa vada ce functioneaza si ce nu in relatia cu parintii: ce comportamente le sunt acceptate si cat de departe pot sa mearga.

Iata cateva sugestii prin care parintii ii pot ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitati de viata si poate impiedica dezvoltarea rivalitatii intre frati.

Fiti atenti la modul in care aveti tendinta sa reactionati aunci cand copiii se cearta

Reactionati imediat sau mai tarziu? Sunt parintii care reactioneaza imediat cand aud ca copiii se cearta si incearca sa ii opreasca si sa repare lucrurile.  Daca aveti tendinta sa reactionati imediat, incercati sa rezistati tenatiei. Oferiti-le copiilor spatiu sa invete cum sa isi gesioneze conflictele, cum sa faca fata stresului si cum sa isi rezolve problemele. Modul in care invata sa faca asta in copilarile va fi modul in care va reactiona ca adult.

Daca, in schimb, sunteti genul de parinti care reactioneaza mai greu, chiar si atunci cand ajung sa se jicneasca sau sa se loveasca, reamintiti-va sa ramaneti atenti la ce se intampla intre copii.

Ceea ce este important de retinut este sa observati in ce categorie va situati si sa incercati sa va ajustati comportamentul. Astfel, puteti sa obtineti un control mai mare atunci cand este nevoie sa interveniti.

Oferiti copiilor spatiu pentru a invata sa isi rezolve conflictele

In general, poate fi o metoda buna. Atunci cand copii se cearta, pastrati-va calmul si lasati-i sa isi rezolve neintelegerile. Daca cearta devine aprinsa, puteti sa le cereti sa certe in alta camera sau sa ii separati pentru ceva timp, astfel incat sa aiba timp sa se tempereze.

Stabiliti reguli de baza

Pot sa includa si reguli referitoare la care sunt asteptarile dumneavoastra legat de comportamentul fratilor intre ei. De exemplu, in familia dumneavoastra, fiecare trebuie sa comporte cu respect si bunatate, indiferent cat de stresat este. O alta regula poate fi sa nu se bata atunci cand exista neintelegeri, ci sa discute intre ei si sa ajunga la un consens.

Invatati-i pe copii cum sa isi rezolve conflictele

Aceste indrumari trebuie sa fie oferite in momentele cand sunteti calmi. Puteti sa va folositi de exemple si sa discutati impreuna despre cum cred ca ar putea sa reactioneze si despre meodele potrivite sa reactioneze.

Fiti atenti in ce masura contribuiti la rivalitatea dintre frati

Ca parinti, fara sa va dati seama, prin comportamentul dumneavoastra puteti sa ii faceti pe copii sa simta gelozie unul fata de celalalt.

Copiii sunt unici si diferiti

Chiar daca sunt frati, este firesc sa fie diferiti, sa aiba preferinte diferite si sa se dezvolte diferit. E modul fiecaruia de a-si gasi un loc in familie si mai apoi in lume. Astfel, este indicat sa nu aveti acelasi asteptari de la ei si sa nu ii comparati. Relatia cu fiecare dintre copii este diferita si trebuie sa ii incurajati sa isi dezvolte propria individualitate.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.