Rolul povestilor in educatia copiilor

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Povestile – fie ca sunt expuse oratoric, fie ca sunt citite –  au un rol important in dezvoltarea si educatia copiilor. Ascultarea povestilor ii ajuta pe copii sa patrunda intr-un univers plin de mistere.

Iata cateva dintre motivele  pentru care povestile sunt importante pentru copii:

1.Povestile ii familiarizeaza pe copii cu lectura

Copiii carora li se citeste de la varste fragede vor creste intelegand ca lectura este un mod de relaxare, este o activitate normala, nu o obligatie. Atunci cand vor mai creste, exista o probabilitate mult mai mare ca acesti copii sa prefere lectura in detrimentul unor jocuri pe calculator sau a anumitor programe TV, iar acest lucru reprezinta un beneficiu valoros pe termen lung.

2.Povestile stimuleaza imaginatia

Povestile dezvolta creativitatea si imaginatia copilului, acesta avand posibilitatea de a participa indirect la aventurile personajelor prezentate in carti. Copilul va putea sa isi imagineze cum arata personajele, dar si ce urmeaza sa se intample in desfasurarea actiunii si uneori chiar sa se transpuna in pielea eroilor favoriti.

 3.Povestile ii invata pe copii lectii de viata

Din povesti copiii invata diferenta dintre bine si rau, sau faptul ca daca te comporti intr-un anumit fel, risti sa ajungi intr-o situatie neplacuta. Tot din povesti copiii invata despre dreptate, bunatate, cinste, responsabilitate, empati, precum si alte valori care se formeaza in perioada copilariei.

4.Dezvolta abilitatile de comunicare

La varste mici, capacitatea de invatare a copiilor este atat de mare incat asimileaza cu usurinta tot ce aud nou. Prin povesti, copiii au posibilitatea de a descoperii cuvinte noi, ceea ce ii va ajuta sa isi dezvolte vocabularul, sa inteleaga sensul cuvintelor si sa se foloseasca de ele pentru a comunica.

 5.Povestile intaresc relatia copil-parinte

Lipsa timpului ii determina pe multi parinti sa „abandoneze” copilul in fata televizorului, la desene animate, sau in fata calculatorului, la jocuri. Insa, daca alocati o jumatate de ora seara, inainte de culcare, pentru a-i citi povesti,  in timp veti dezvolta o legatura speciala cu copilul. Momentul povestii este unul deosebit de frumos si intim, care poate sa se pastreze peste ani, cand in loc de povesti puteti purta discutii ca intre prieteni.

 

Albert Einstein spunea ”Daca vrei ca ai tai copii sa fie inteligenti, citeste-le povesti. Daca vrei sa fie si mai inteligenti, citeste-le si mai multe povesti.”

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.