Rolul educatiei sexuale este acela de a furniza adolescentului informatii corecte si avizate despre modificarile fizice/fiziologice ce apar in aceasta perioada, despre cum sa ia constient si informat deciziile privind viata sexuala, despre cum poate forma relatii sanatoase si sa aiba grija de corpul sau, sa se protejeze.
Atunci cand in familie nu se discuta despre sexualitate, adolescentul cauta sa obtina informatii din surse neavizate (ex: internet, grupul de prieteni, reviste si site-uri pentru adulti). Consecintele in acest caz pot fi unele dramatice, care vor influenta intreaga viata a adolescentului, prin urmatoarele aspecte: debutul timpuriu al vietii sexuale, neprotejarea si contactarea unor boli cu transmitere sexuala, aparitia unei sarcini nedorite, abuzul sexual sau chiar exploatarea sexuala.
Cand este momentul potrivit pentru a discuta despre sexualitate? Atunci cand fiul/fiica dumneavoastra incepe sa puna intrebari. Este important sa nu le vorbim copiilor despre sexualitate nici prea devreme (ex: cand nu sunt interesati, sau pregatiti sa asculte), dar nici prea tarziu, cand si-au luat deja informatiile necesare din sursele nepotrivite.
Despre ce anume ar trebui sa le vorbim? Mai jos se afla informatiile de baza pe tema sexualitatii pe care trebuie sa le transmitem copiilor/adolescentilor:
- schimbarile fizice si emotionale din perioada pubertatii, ce inseamna reproducerea sexuala, cum este conceput si se naste un copil;
- metode de contraceptie – principalele metode contraceptive, cum se folosesc si cat de eficiente sunt;
- boli cu transmitere sexuala – cum se transmit, care este simptomatologia, cum se pot proteja impotriva acestora.
Este important sa le vorbim copiilor despre corpul lor, respectiv organele de reproducere. Cunoasterea numelui fiecarei parti a corpului contribuie la crearea schemei corporale (constiinta pe care o avem despre corpul nostru).
Care sunt regulile de care trebuie sa tinem cont atunci cand discutam despre sexualitate in familie?
- Nicio intrebare venita de la copii nu e gresita
- Trebuie sa te adaptezi varstei copiilor – varsta potrivita este atunci cand pun intrebari; ofera-i raspunsuri la intrebarile lui, in loc sa-i spui ce crezi tu ca e important sa stie
- Este important sa il insotesti intr-o maniera care sa-l faca sa se simta in siguranta
- Accepta curiozitatea copilului tau ca ceva firesc si natural
- Copiii nu sunt lipsiti de sexualitate; ei au o maturitate sexuala care corespunde varstei si etapei de viata in care se afla
- Explorarea propriului corp de catre cei mici e naturala
In concluzie, discutati deschis cu fiul/fiica dumneavoastra atat despre etapele unei relatii, precum si despre incredere, respect si intimitate. Astfel, viitorul adult va invata sa-si construiasca relatii sanatoase si sa se protejeze impotriva abuzului, sau a exploatarii sexuale.
Studii recente dovedesc ca educatia sexuala primita de acasa previne debutul timpuriu al vietii sexuale si in acelasi timp, consolideaza relatia copil-parinte.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.