Jucăriile sunt pur și simplu obiecte pe care copiii le folosesc pentru a se distra în timp ce explorează simultan lumea din jurul lor, se educă, adoptă diverse roluri și învață să-și exprime emoțiile. Jucăriile sunt adesea folosite ca simboluri pentru alte lucruri și acolo se află potențialul lor de a ajuta copiii să înțeleagă concepte mai mari.
Jucăriile pot simula creativitatea și imaginația
Atunci când obiectele la fel de simple precum blocuri tip LEGO, păpuși, jucării pentru animale, mingiuțe, mașinuțe sunt înmânate copiilor, aceștia le vor lua drept invitații pentru a începe să creeze povești și să trăiască scenarii în mintea lor.
Jucăriile dezvoltă capacitatea de gândire
Creierul copiilor este ca un burete…absoarbe în permanență informații din împrejurimi. Jucăriile oferă copiilor o altă cale de a explora știința, tehnologia, ingineria, arta și matematica. Când copilul construiește un turn cu blocuri și, în cele din urmă, îl privește căzând la pământ, aceasta este o lecție de fizică. Un puzzle stimulează creierul copilului și îl ajută să exploreze tiparele.
Jucăriile rafinează dezvoltarea motorie a unui copil
Când un copil apucă o jucărie și învață să o manipuleze, își exersează abilitățile motorii și devin mai abili în coordonarea mână-ochi. Acest lucru va ajută copilul să avanseze în etapele dezvoltării fizice.
Jucăriile mici, cum ar fi păpușile, mașinile și blocurile tip LEGO care se încadrează în mâinile copilului tău tind să fie preferate, deoarece sunt ușor de ținut și de transportat. Folosirea mâinilor pentru a-și poziționa jucăriile, sau pentru a le pune în buzunar oferă copiilor un control suprem. Detalii mai mici găsite pe jucării, cum ar fi nasturi sau fermoare sau mărgele, oferă copiilor practică în dezvoltarea motricității fine.
Jucăriile pot ajuta un copil să se maturizeze emoțional
Jucăriile oferă conexiune, amintiri pozitive și o modalitate de a interacționa cu sentimentele lor. Ați observat vreodată cât de atașați devin copiii de jucăriile lor? Acesta este un fenomen care promovează în general o legătură sănătoasă și pozitivă. Copiii își asociază jucăriile cu dragostea, atenția și fericirea. Deci, atunci când acordă afecțiune jucăriilor lor, cultivă și încurajează amintiri frumoase din copilărie.
Oricât de minunate și importante pot fi jucăriile, rețineți că un copil poate fi copleșit atunci când are prea multe opțiuni. Cantitatea nu este mai bună decât calitatea atunci când vine vorba de jucării. Este mai bine să aveți mai puține jucării cu care copilul dvs. poate face mai mult, decât mai multe jucării care se adună în jurul spațiului de joacă, creând aglomerație.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.