Sa incurajam copiii sa colectioneze!

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Fie ca era vorba de timbre, monede, cutii de chibrituri, pietre sau chiar ierbarul pentru laboratorul de biologie, colectionatul era o activitate des intalnita in perioada copilariei, care se prelungea si in cea de adult.

Pentru multi copii, colectiile reprezinta o valoare, o propietate, nu doar niste obiecte pe care le aduna pentru ca li se par interesante. Asadar, aveti grija ce atitudine adoptati in privinta asta. Scopul este sa ii incurajati, sa simta ca ei si colectia lor conteaza pentru dumneavoastra asa cum conteaza si pentru ei.

Colectionatul poate reprezenta o acivitate educativa, interesanta si distractiva, iar daca aveti copii care ar parea interesati, incurajati-i sa colectioneze. Daca nu, puteti sa ii povestiti despre colectiile dumneavoastra sau ale bunicilor, daca este cazul, sau sa le propuneti sa colectionati impreuna.

Ce poate invata un copil din colectionat?

Sa fie responsabil

De regula, copiii devin interesati de colectionat in jurul varstei de 5 ani,  iar intre 6 si 8 ani fac din asta un obicei. In aceasta perioada este obisnuit sa petreaca ore pentru a-si aranja colectiile (fac asta din instinct, de exemplu pot sa isi aseze masinutele sau pixurile colorate) si sa vorbeasca despre ele tuturor membrilor familiei si prietenilor. Prin colectionat, copilul invata cum sa fie responabil de colectia lui: sa o mentina intr-o anumita ordine, intr-un loc sigur, sa tina evidenta numarului de obiecte, sa verifice daca se repeta, sa o ingrijeasca si sa o pretuiasca. Astfel, copilul deprinde abilitati de viata, necesare in perioada de adult, cand va trebuie sa aiba grija de bunurile sale.

Sa fie organizat

In functie de colectia pe care o are, va invata cum sa foloseasca spatiul pe care il are pentru o stoca, astfel incat sa nu incurce pe nimeni. De exemplu, daca un copil colectioneaza roci si le tine in locuri unde ceilalți din casă se pot impiedica sau sunt prea mari si ocupa prea mult spatiu, va trebuie sa gaseasca solutii pentru a putea sa le pastreze si sa i se permita de catre parinti sa colecioneze in continuare.

Ii poate dezvolta abilitati matematice

Daca este vorba de timbre, cartonase, dopuri sau orice altceva, isi va ocupa timpul sa le numere si sa retina numarul lor, sa le ordoneze pe categorii, marimi sau alte criterii.

Ii va dezvolta curiozitate si dorinta de cunoastere

Un copil care, de exemplu, colectioneaza dinozauri va fi interesat sa afle mai multe despre ei. Astfel, poate sa fie interesat sa citeasca enciclopedii sau sa mearga intr-un muzeu de antropologie.

Ii dezvolta abilitati sociale

Daca detine o colectie, copilul va dori sa vorbeasca cu colegii despre asta, ocazie cu care poate descoperi alti colegi cu care impartaseste aceeasi pasiune sau poate face schimb de obiecte. De asemenea, poate reprezenta un subiect de conversatie care il ajuta sa isi faca prieteni, ii poate creste stima si increderea in sine.

Va invata sa isi organizeze bugetul

In cazul in care colectionatul presupune investitii financiare, daca nu este prea costisitor se poate stabili ca acest lucru sa fie facut din bugetul sau (astfel, poate fi motivat sa economiseasca bani). De asemenea, copilul invata ca nu isi poate cumpara obiectele cand si cum doreste, ca exista un buget al familiei impartit pe mai multe categorii si se poate stabili de comun acord o regula cu privire la cheltuielile legate de colectia sa.

Important!

Colectionatul este despre distractie, iar in cazul in care copilul dumneavoastra nu este interesat de acest lucru, nu il fortati sa o faca. Daca aveti un copil pasionat de colectionat, este important sa stabiliti impreuna cu el care este numarul maxim de colectii, unde si cum pot fi depozitate si cat timp sa petreaca pe zi pentru colecții.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.