Bullying-ul este fenomenul de agresiune manifestat in mod repetat si intentionat de catre un agresor asupra unei victime. Bullyingul este diferit de conflictul de la egal la egal care, de cele mai multe ori, poate fi solutionat folosindu-se comunicarea.
Prin comportamentul de bullying agresorul raneste, intimideaza, izoleaza victima si are la baza nevoia de a domina si de a suprima alti elevi, de a se afirma prin forta si amenintari. Persecutarea si hartuirea pot provoca daune emotionale si fizice de durata, pot marginaliza diferiti elevi si pot avea un impact negativ asupra intregului colectiv si climat scolar.
In situatia de bullying, pe langa victima si agresor se afla si martorul care observa fenomenul de bullying, dar care decide sa nu intervina deoarece, de cele mai multe ori, ii este teama sa nu devina si el victima la randul lui.
In categoria comportamentelor de bullying pot fi incluse:
-numirea sau poreclele, insulte, imbranceli, observatiile nepoliticoase, punerea de piedica, lovirea, violenta, ignorarea intentionata a unei persoane, comentariile nepotrivite sau cu tenta sexuala, barfa (zvonurile), amenintarile verbale si fizice, simularea unor comportamente obscente, atingeri fara permisiune, santajul, mituirea, excluderea de la activitati, glumele pe seama altora, sicanele, discriminarea sau hartuirea pe criteriu de gen, rasa, etnie, religie, orientare sexuala, dizabilitate, furtul, hartuirea sexuala, insusirea unor obiecte folosindu-se forta.
Recomandari:
Cand copilul dumeavoastra este victima:
- Incurajati-va copilul sa va comunice orice problema legata de agresivitatea in scoala
- Pastrati dovezile (de exemplu: mesaje injurioase pe telefon, pe platformele de socializare, caietele rupte de copiii agresori etc.) – acestea va pot ajuta atunci cand decideti sa comunicati amploarea problemei oficialilor scolii
- Discutati despre situatia de bullying cu cadrele didactice sau cu directorul unitatii de invatamant
- Nu incercati sa rezolvati problema adresandu-va copilului agresor sau parintilor acestuia
- Sprijiniti-va copilul in procesul de abordare a problemei si incurajati-l sa ia pasii adecvati pentru a rezolva problema
- Adresati-va medicului in cazul in care copilul dumneavoastra a fost supus bullyingului sub forma fizica
Cand copilul dumneavaostra este agresorul:
- Fiti un model pozitiv
- Intariti comportamantul poztiv si amabil al copilului
- Invatati copilul cum sa fie respectuos si sa-si manifeste in mod adecvat furia
- Solicitati includerea copilului intr-un program de consiliere psihologica daca este necesar
Cand copilul dumneavaostra este martor:
- Incurajati copilul sa raporteze imediat incidentul cadrelor didactice
- Indrumati-i sa sprijine copilul victima prin includerea lui in activitati scolare si sociale
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.