Relațiile sentimentale oferă (pre)adolescenților lecții valoroase despre comunicare, emoție, empatie, identitate. În timp ce aceste lecții pot reprezenta adesea o bază valoroasă pentru relațiile pe termen lung la vârsta adultă, ele sunt, de asemenea, contribuitori importanți la creșterea emoțională, capacitatea de reziliență și sentimentul de fericire, experimentate în anii adolescenței.
Desigur, există și anumite părți negative. Intrarea în lumea relațiilor de această natură duce aproape inevitabil la experiența vulnerabilă de separare/pierdere. Pentru (pre)adolescenții care sunt mai sensibili la respingere, despărțirea poate declanșa o scufundare în îndoială de sine și disperare.
Relațiile de calitate scăzută, care se caracterizează printr-o lipsă de încredere, conflicte constante și violență pot de asemenea, să lase tinerii pradă depresiei și anxietății. În astfel de situații este important ca părinții să le fie alături copiilor.
De asemenea, relațiile sentimentale în perioada pre-adolescenței, în special pentru fete și mai ales când este implicat un act sexual la o vârstă fragedă, sunt asociate cu apariția depresiei. Aproximativ unul din trei pre-adolescenți a avut o relație romantică până la vârsta de 13 ani, iar numărul crește în mod natural odată cu vârsta.
Copilăria și adolescența timpurie
Pubertatea lansează un interes crescut față de relațiile romantice. În această perioadă, copiii au un grup de prieteni de același gen, însă interacționează și cu sexul opus.
În perioada pre-adolescenței, romantismul apare pe scenă sub forma de “crush”, deși poate exista un contact mic cu obiectul „infatuării” (ex: pre-adolescenții pot dezvolta sentimente de afecțiune față de idolii lor).
În adolescență, experiențele tinerilor sunt modelate parțial de familie și de semeni.
Relațiile sentimentale și familia
Nivelul de apropiere și suport pe care adolescenții l-au experimentat în relație cu părinții și frații lor influențează calitatea relațiilor lor romantice. Dacă comunicarea dintre părinți și copii este pozitivă și de susținere în adolescența timpurie, tinerii au mai multe șanse să interacționeze pozitiv cu partenerii romantici în adolescența târzie.
Modul în care părinții gestionează situațiile dificile din cuplu influențează și relațiile dintre copii. Divorțul modifică opiniile tinerilor cu privire la ideea de angajament, precum și nivelul de intimitate pe care îl experimentează în propriile relații.
Experiența unui conflict grav în cadrul familiei, precum violența domestică, sau abuzul, pot perpetua victimizarea copilului în relațiile pe care le va forma în adolescență, respectiv în perioada adultă.
Relațiile sentimentale și grupul de covârstnici
Într-o oarecare măsură, calitatea relațiilor romantice o oglindește pe cea a relațiilor de prietenie: adolescenții care au relații de prietenie apropiate și de încredere, vor forma relații sentimentale pe același pattern, în timp ce adolescenții care tind spre ostilitate și agresivitate față de prietenii și colegii lor, vor aduce aceste tendințe și în relațiile sentimentale.
În mod similar, nivelul de abilități relaționale pe care tinerii le dezvoltă în cadrul prieteniei – cum ar fi exprimarea punctelor de vedere diferite și rezolvarea conflictelor – sunt reflectate în relațiile lor romantice.
Sprijinirea relațiilor sănătoase
Părinții pot îmbunătăți șansele ca adolescenții să aibă relații romantice pozitive, folosind un stil parental democratic – spre deosebire de cel autoritar, sau permisiv. Stilul democratic constă în stabilirea unor limite ce nu controlează complet viața sentimentală a unui adolescent. Deși monitorizarea activităților copiilor este importantă, părinții ar trebui să învețe, de asemenea, să respecte limitele. Comunicarea dintre părinte și copil este foarte importantă, în special în perioada adolescenței.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.