Sigur urmatoarele descrieri va sunt cunoscute: prima zi de gradinita, serbarea de sfarsit de an scolar, aniversarea zilei de nastere, vacanta de vara pe plaja. Sunt o parte din momentele pe care parintii le fotografiaza si le posteaza pe retelele de social media.
In acest moment, aceste retele de socializare fac parte, mai mult ca oricand, din viata noastra. Pare firesc sa publicam in mediul online fotografii personale sau filmulete cu noi si membrii familiei, in special cu cei mici. Dar daca copiii n-ar fi de acord sa fie prezentati lumii virtuale?
Conform unui studiu realizat de Digital lives, 3 din 10 copii declara ca parintii lor au publicat informatii despre ei pe social media, fara sa ii intrebe in prealabil daca sunt de acord cu acest lucru. De asemenea, 23% dintre copii declara disconfort emotional (au fost suparati) din cauza a ceea ce parintii au postat online despre ei, in timp ce 21% raporteaza urmari neplacute ca urmare a acestor postari ale parinților. Mai mult decat atat, 17% la nivelul întregului esantion spun ca profesorii au postat informatii despre ei fara sa ii consulte in prealabil. Acest fenomen online poarta denumirea de sharenting. Termenul a fost creat din cuvintele „share” si „parenting” si reprezinta publicarea, de catre parinte, pe site-urile de socializare a imaginilor, filmuletelor sau a povestilor despre copil. Astfel, parintele creeaza o „amprenta digitala” a copilului cu mult inainte ca acesta sa isi inceapa propria viata digitala sau, in alte cazuri, paralel cu aceasta dar devenind parte din identitatea digitala a copilului.
Acelasi studiu arata ca 30% dintre copiii cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani raporteaza ca au fost suparati ca urmare a postarilor parintilor despre ei, si 27% spun ca au primit comentarii negative sau jignitoare ca urmare a acestor postari.
Desigur, ca parinte, esti singurul in masura sa decizi ce este mai bine pentru copilul tau. Insa poate n-ar strica sa il intrebi pe copil daca vrea sa fie publicata o poza cu el online. Comunicarea este cheia oricarei relatii, in special atunci cand este vorba despre lucruri care pot afecta integritatea celor apropiati tie. Pe primul lor ar trebui sa fie intotdeauna nevoile si dorintele copilului, astfel incat sa se simta mereu in siguranta si sa se poata baza pe increderea ta.
Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro