Siguranta copilului in casa

Categorie PARINTI|Siguranta
|

In acesta perioada, cand temperaturile au scazut si iarna deja s-a instalat, avem tendinta de a limita timpul petrecut afara. Copiii se pot plictisi foarte repede, motiv pentru care isi pot pune imaginatia la contributie si pentru lucruri daunatoare sau chiar periculoase lor.

De aceea, siguranta copilului in interiorul casei trebuie sa devina o prioritate pentru fiecare parinte. Obiectele care noua ne par inofensive pot provoca probleme unui copil. Astfel, colturile dulapurilor, prizele fara capac, ferestrele deschise sau jucariile mici pot reprezenta adevarate pericole pentru copil.

Regula de aur a sigurantei copilului este supravegherea permanenta, deoarece acesta nu intelege notiunea de pericol, mai ales atunci cand este mai mic ca varsta. Nazbatiile nu sunt deloc rele, atat timp cat copilul nu este pus in pericol.

 

Iata cateva recomandari, care ne pot ajuta sa ii ferim pe cei mici de ”pericolele casei”:

– Nu puneti sub fereastra mobila ce poate fi escaladata, copii au tendinta de a se urca pentru a se uita pe geam.

– Dulapurile, etajerele sau alte piese de mobilier trebuie sa fie fixate bine in perete, astfel incat atunci cand copilul se agata de ele sa nu existe pericolul sa cada peste el.

– Securizati usile dulapurilor si sertarelor, astfel copilul sa nu aiba acces, mai ales daca in ele sunt depozitate obiecte ascutite.

– Este recomandat ca medicamentele si substantele toxice din casa sa fie depozitate in dulapuri sau alte locuri sigure unde copilul sa nu poata avea acces.

– Prizele din casa trebuie sa fie acoperite cu capac pentru a nu exista pericolul electrocutarii.

– Curatati imediat podeaua daca se varsa ceva pe jos, pentru a evita posibilele alunecari.

– Puneti benzi antialunecare sub covoare si mochete.

– Atasati colturi din silicon de protectie la mobila – acestea nu pot impiedica caderea, insa pot ajuta la diminuarea unui accident prin lovire.

– Orice poate starni curiozitatea copilului. De aceea, cand gatiti asigurati-va ca manerele tigailor nu sunt indreptate spre marginea aragazului.

– Goliti cada imediat ce ati terminat baia copilului si nu parasiti incaperea pana nu se scurge toata apa din ea.

– Nu lasati la indemana copiilor chibriturile sau brichetele. In functie de varsta, explicati-le ca nu este bine sa se joace cu focul.

Atunci cand vremea este mai putin prielnica pentru a ne petrece timpul in aer liber, casa ramane cel mai placut si recomandat loc in care sa stam. Pericolele pot fi la orice pas, insa, cu putina atentie, le putem evita si astfel petrecem frumos timpul alaturi de copii si cei dragi.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.