Un alt dialog care trebuie deschis: minori care abuzează alți minori

Esti parinte / cadru didactic|Siguranta
|

Deși nu există o definiție unic acceptată a abuzului sexual între frați, acesta este adesea caracterizat ca abuzul sexual care are loc între copiii care cresc în aceeași familie. Acesta poate include frații biologici, frații vitregi, copiii adoptați etc. De asemenea, abuzul sexual poate avea loc între veri, prieteni, colegi de clasă. Așadar, copiii trebuie să fie preveniți și să știe să se apere și în cazul în care posibilul abuz poate veni din partea altor minori.

Semne ale abuzului sexual între minori:

În timp ce abuzul sexual între copii este mai frecvent decât cred oamenii, este adesea trecut cu vederea sau ignorat. Unele comportamente care pot fi motiv de îngrijorare includ:

  • Comportament sexualizat în raport cu jucăriile sau alți copii
  • Schimbări bruște de comportament, inclusiv retragerea sau tendința de a deveni “clingy”
  • Semne fizice cum ar fi durere, răni sau roșeață a organelor genitale
  • Regresii în comportament, inclusiv enurezis (la un copil care anterior nu a udat patul)
  • Schimbări în obiceiurile alimentare
  • Evitarea sau manifestarea fricii față de ceilalți copii
  • Schimbări de dispoziție, cum ar fi iritabilitate, tristețe sau accese de furie

Factori de risc        

Diferențele de vârstă: abuzul poate fi mai frecvent atunci când există o diferență semnificativă de vârstă între copii.

Abuz sexual anterior: copiii care au fost abuzați ei înșiși au mai multe șanse să se implice în comportamente sexuale intruzive.

Neglijarea: copiii care sunt neglijați de către îngrijitori pot avea mai multe șanse să se angajeze în activități sexuale. Lipsa supravegherii și îngrijirii adulților poate contribui la faptul că aceștia caută contactul cu alții pentru a răspunde nevoilor emoționale nesatisfăcute. Copiii nesupravegheați pot avea, de asemenea, mai multe șanse de a intra în contact cu materiale pornografice.

Abuz de responsabilitate: Copiii care sunt plasați într-o poziție de responsabilitate pentru copiii mai mici pot să nu aibă capacitatea de a-și gestiona comportamentele și pot abuza de această dinamică dezechilibrată a puterii.

Ce aspecte trebuie clarificate în discuțiile cu copiii?

Indiferent de vârsta copilului, trebuie să începeți un dialog care să abordeze mai multe puncte cheie. Acestea sunt:

  • Identificați și etichetați clar părțile intime masculine/feminine. Explicați cum părțile private sunt diferite de părțile publice ale corpului și de ce.
  • Mesaje pe care trebuie să le transmitem:
  • La fel cum există reguli pentru a ne comporta la școală, a traversa strada etc., există reguli care se referă la corpul nostru. Un set de reguli se referă la părțile noastre private. Nu permitem niciodată nimănui să ne atingă părțile intime și nu atingem niciodată părțile intime ale altuia. Asigurați-vă că detaliați excepțiile, de exemplu, părinții care își învață copilul cum să facă baie, un medic care examinează părțile intime ale unui copil, atingerea accidentală a părților intime ale cuiva, ca atunci când se luptă și se joacă, etc.
  • Nu arătăm nimănui părțile noastre private și nici ceilalți nu trebuie să ni le arate pe ale lor. Din nou, există excepții, cum ar fi dezbrăcarea într-un vestiar, pe care le puteți evidenția.
  • Este normal să fii curios cu privire la părțile intime ale altcuiva. Ori de câte ori au întrebări despre părțile private, încurajați-i să vină să vorbească cu voi.
  • Dacă un adult sau un alt copil încearcă să atingă părțile tale intime sau să te facă să le atingi pe ale lor, spune întotdeauna „Nu”, încearcă să pleci de unde ești sau spune-i unui adult din apropiere (profesor, părinte) și spune-i întotdeauna mamei/tatălui.
  • Trebuie să explicăm copilului nostru că exemplele de mai sus includ copii pe care îi cunosc bine sau pe care nu îi cunosc bine deloc, indiferent dacă au aceeași vârstă sau sunt mai mari. Alți copii nu ar trebui să atingă părțile tale intime, iar tu nu ar trebui să le atingi pe ale lor.
  • Planificați să aveți aceste conversații periodic pe parcursul anului și în fiecare an cu copilul dumneavoastră.
  • Folosiți momente de învățare pentru a aborda cât mai multe dintre aceste probleme cu copilul dumneavoastră.

Abuzul sexual asupra copiilor reprezintă o realitate semnificativă și tulburătoare în societatea noastră. S-a estimat că una din patru fete și unul din șase băieți vor fi abuzați sexual într-un anumit fel înainte de a ajunge la maturitate. Înțelegem acum că un număr considerabil de copii care sunt abuzați, sunt abuzați de alți copii sau adolescenți. Din păcate, în fiecare an, mii de copii, dacă nu mai mulți, vor trebui să suporte comportamentul abuziv sexual sau intruziv sexual al altui copil. Este esențial ca părinții să înțeleagă această problemă și să-și învețe copiii cum să evite orice comportament sexual vătămător și nedorit.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

la telefon: 116 111 (fără prefix), oferit gratuit de Orange Romania Communications din rețelele de telefonie fixă și mobilă Orange, Telekom și Vodafone, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.

pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.