Stilurile parentale și efectele acestora asupra dezvoltării copilului – partea a II-a

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

În prima parte a acestui articol am prezentat cele 4 stiluri parentale și caracteristicile acestora. În continuare, vom discuta despre efectele pe care fiecare dintre aceste modele de parenting le exercită asupra procesului de dezvoltare al copilului.

Parenting autoritar

Copiii părinților autoritari prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme de stimă de sine, deoarece opiniile lor nu sunt apreciate.

De asemenea, pot deveni ostili sau agresivi. În loc să se gândească la cum să facă lucrurile mai bine în viitor, aceștia se concentrează adesea pe furia pe care o simt față de părinți. Întrucât părinții autoritari sunt adesea stricți, copiii lor pot deveni buni mincinoși în efortul de a evita pedeapsa.

Parenting democratic

Cercetătorii au descoperit că acei copii care sunt educați într-un stil parental democratic sunt cel mai probabil să devină adulți responsabili, care se simt confortabil să-și exprime opiniile.

Copiii crescuți cu disciplină democratică tind să fie fericiți și de succes. De asemenea, sunt mai predispuși să ia decizii și să evalueze singuri eventualele riscuri asociate.

Parenting permisiv (laissez-faire)

Copiii care cresc cu părinți permisivi sunt mai predispuși să întâmpine dificultăți din punct de vedere academic. Ei pot prezenta mai multe probleme de comportament deoarece nu apreciază autoritatea și regulile. Adesea au o stimă de sine scăzută și pot resimți tristețe.

De asemenea, aceștia prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, deoarece părinții permisivi au dificultăți în ceea ce privește limitarea consumului de alimente nedorite. Aceștia sunt predispuși la probleme dentare – carii, deoarece părinții permisivi de multe ori nu formează obiceiuri sănătoase, precum periajul dentar regulat.

Parenting neimplicat

Copiii cu părinți neimplicați sunt susceptibili să întâmpine dificultăți legate de stima de sine. Au tendința de a obține performanțe slabe la școală. Ei prezintă, de asemenea, probleme frecvente de comportament și au un nivel scăzut de fericire.

Uneori părinții nu se încadrează într-o singură categorie, așa că nu este cazul să vă îngrijorați dacă există momente, sau zone în care aveți tendința de a fi permisiv și alteori când sunteți mai autoritar. Studiile sunt clare totuși…stilul parental democratic este cel mai eficient.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.