Copiii sunt atrasi de animale precum un magnet si pot interactiona in mod natural cu acestea, ajungand sa creeze legaturi foarte puternice. Mai mult decat a fi prieteni de nadejde, animalele ii pot ajuta pe cei mici in moduri la care poate nici nu te-ai fi gandit.
Copiii care cresc alaturi de animale de companie au parte de multe avantaje. Dezvoltarea sentimentelor pozitive cu privire la animalele de companie poate contribui la cresterea stimei de sine a unui copil. O relatie buna cu un animal de companie poate ajuta, de asemenea, la dezvoltarea comunicarii non-verbale, a compasiunii si a empatiei.
Animalele de companie alaturi de care cei mici pot creste sunt cainii, pisicile, iepurii, pasarile, hamsterii, sau porcii de Guineea. De asemenea, exista si centre specializate unde aceste animale, dar si cele de talie mare precum caii sunt utilizate in scop terapeutic.
Terapia cu animale de companie este o interactiune ghidata intre o persoana si un animal antrenat. De asemenea, aceasta implica si stapanul, sau supraveghetorul animalului. Scopul terapiei cu animale de companie este de a contribui la tratarea si vindecarea unor afectiuni precum durerea, anxietatea, depresia si oboseala cronica.
Obiectivele unui program de terapie asistata de animale pot include:
• imbunatatirea abilitatilor motorii prin plimbari si joaca
• imbunatatirea miscarii asistate, sau independente
• cresterea stimei de sine
• dezvoltarea abilitatilor sociale
• cresterea disponibilitatii de a participa la activitati
• stimularea motivatiei
• reducerea anxietatii si a distresului emotional
Tipul terapiei si scopul acesteia se pot modifica in functie de starea si tipul de ajutor de care are nevoie cel mic, cum ar fi:
• asigurarea starii de confort si reducerea nivelului de durere
• imbunatatirea miscarii, sau a abilitatilor motorii
• dezvoltarea abilitatilor sociale, sau comportamentale
• cresterea motivatiei fata de activitati precum exercitiile fizice, sau interactiunea sociala
Acest tip de terapie este benefica atat pentru imbunatatirea starii psihice, dar si a starii fizice de sanatate. Poate reduce nivelul de anxietate, sentimentele de teama, poate creste motivarea si concentrarea, dar la fel de bine poate ajuta in procesul de recuperare in urma unui accident/ afectiune medicala cronica.
De asemenea, copiii care cresc in casa cu animale de companie au un risc mai mic de a dezvolta alergii comune si astm. Hranirea si ingrijirea acestora incurajeaza responsabilizarea celor mici, stimuleaza abilitatile sociale si cresc stima de sine.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.