Terapia prin muzica sau meloterapia este un tip de terapie care foloseste influentele sonore armonioase. Meloterapia a fost cunoscuta inca din antichitate, cand era folosita pentru a-i revigora pe cei deprimati si pentru a-i incuraja pe cei care plecau la lupta. Practic, muzica face parte din toate traditiile lumii si se regaseste in istoria fiecarui popor. Avand asa un bagaj complex si global, era firesc ca muzica sa devina si forma de terapie. Cum functioneaza insa pentru copii? Meloterapia favorizeaza dezvoltarea copilului, ajutandu-l sa isi exprime emotiile, sa comunice si sa se integreze mai bine social.
Oricine raspunde la muzica, indiferent cat este de bolnav sau de incapacitat, notau psihologii Paul Nordoff si Clive Robbins. De asemenea, studiile stiintifice au demonstrat ca muzica modifica undele cerebrale si frecventa cardiaca, influentand starea fizica, mentala si emotionala a omului.
Metoda terapiei nu preusupune numai a invata copilul sa cante la un instrument muzical si sa studieze muzica, ci se poate desfasura sub mai multe forme. Cea activa presupune activitatile muzicale desfasurate de catre copil, instrumental sau vocal, in timp ce forma receptiva reprezinta audierea efectiva a muzicii. Forma potrivita de implementare a terapiei se alege in functie de fiecare copil in parte, insa rezultatele sunt aceleasi: meloterapia poate reprezenta stabilirea unei noi cai de comunicare.
Aceasta metoda ofera beneficiarilor posibilitatea de a-si exprima emotiile si sentimentele ce nu pot fi verbalizate. Cu ajutorul sunetelor si al ritmului se dezvolta creativitatea, te relaxezi, se amelioreaza starile de spirit si calitatea vietii, se diminueaza anxietatea si chiar se pot trata diverse probleme de sanatate. Meloterapia are un efect puternic impotriva oboselii, apatiei, deoarece stimuleaza eliberarea endorfinelor, asa-numitul hormon al fericirii. Totodata, terapia prin muzica incurajeaza exprimarea non-verbala si dezvolta ascultarea, atentia, contactul direct, fata-in-fata.
Rezultatele acestei terapii sunt extraordinare: in timp ce pentru un copil, o melodie poate contribui la dezvoltarea abilitătilor motorii, aceeasi melodie poate tempera comportamentele in exces ale altui copil. Mai mult, aceeasi bucata muzicala poate favoriza cresterea stimei de sine in cazul unui al treilea copil.
Cum sa nu te bucuri de muzica in toate formele ei, cand face intregului organism atat de mult bine?
Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro