Rolul de parinte este un job cu norma intreaga si mai mult decat atat. Pe langa implinirea nevoilor fizice si de siguranta, dezvoltarea armonioasa a unui copil tine, in primul rand de implinirea nevoilor afective si emotionale. Inca din primele zile de viata, copilul are nevoie de atentia si implicarea parintilor iar modul in care acestia raspund pune bazele dezvoltarii stilului de atasament al copilului.
Pentru ca un copil sa isi dezvolte un atasament sanatos, este esential ca parintii sa raspunda nevoilor emotionale atunci cand cere. Asta presupune ca parintii sa se conecteze cu copilul prin:
- imbratisari, exprimarea sentimentelor
- joc
- sa il asculte cand are nevoie fara sa il intrerupa, sa il critice sau sa il judece
- sa fie interesat de pasiunile si interesele lui si sa il sustina
- sa ii respecte preferintele chiar daca sunt diferite de ale lor
- sa il incurajeze
- sa ii puna in evidenta calitatile, punctele forte, momentele in care s-a descurcat
- sa ii solicite opinia legat de activitati comune
- sa ii permita si sa il incurajeze sa participe la activitati impreuna cu parintii (casnice si relaxante)
- sa ii respecte intimitatea
Viata tot mai agitatata, job-urile care incep prea devreme si se termina prea tarziu, stresul cotidian lasa tot mai putin loc parintilor sa petreaca timp cu copiii, ceea ce nu este in avantajul niciunora. Pentru a construi relatii sanatoase cu copiii, pentru a te conecta cu ei insa timpul este prea putin, contati pe timpul de calitate. Chiar daca sunt 10 minute, seara, inaine de somn sau doar zilele de weekend, este important sa fie valorificat la maximum. Conexiunea dintre parinti si copii se construieste pe baza emotiile pe care le simte copilul in raport cu parintele si, de multe ori nu este nevoie de prea mari eforturi ca sa se simta bine.
In putinul timp avut la dispozitie, faceti o activitate impreuna care sa ii placa copilului, care sa aduca bunadispozitie, fie ca este vorba de o poveste citita inainte de somn, un joc, un film sau pur si simplu o discutie lejera, prieteneasca despre ziua respectiva. Important este sa fiti prezenti acolo, implicati in ceea ce faceti, fara a mai avea si alte activitati in acelasi timp.
Formati-va o rutina a familiei, ca de exemplu sa luati cina in familie duminica, sa iesiti in parc cu biciciletele sau sa jucati un anumit joc impreuna, ceva care sa placa tuturor si la care sa participe toti membrii familiei. Mai important decat toate este conexiunea.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.