Liceul reprezintă o perioadă importantă din viața adolescentului. În timpul tranziției la liceu, acesta va experimenta noi provocări și o mulțime de schimbări. Vă puteți sprijini copilul vorbind cu acesta despre orice grijă pe care ar putea-o experimenta.
Unele dintre schimbările pe care adolescentul dumneavoastră este probabil să le întâmpine în timpul tranziției includ:
- despărțirea de prietenii pe care și i-a făcut la școala primară/gimnazială
- cunoașterea unor oameni noi și legarea relațiilor de prietenie
- explorarea împrejurimilor – totul este nou
- învățarea diferitelor reguli și așteptări din partea cadrelor didactice
- adaptarea la un nou program de studiu și la o nouă rutină
- gestionarea pubertății și a adolescenței
Cum ne putem ajuta copiii?
- Comunicați cu adolescentul dvs. despre așteptările pe care ar trebui să le aibă referitor la ciclul liceal. Încurajați-l să pună întrebări și, dacă nu cunoașteți răspunsurile, găsiți-le împreună
- Ajutați-vă adolescentul să se pregătească pentru liceu. Discutați cu ei despre ceea ce au nevoie și organizați aceste lucruri împreună
- Faceți cunoștință și stabiliți relații cu ceilalți părinți, profesorii și comunitatea școlară
- Încurajați-l pe adolescent să își facă noi prieteni și să participe la activități sociale
Cum să rămâneți implicat?
Adolescenții ar putea dori mai multă independență pe măsură ce trec la liceu, ceea ce poate fi o provocare pentru părinți. Deși este bine să oferiți adolescentului libertatea de a-și forma identitatea, de a-și face noi prieteni și de a-și explora interesele, totuși jucați un rol cheie în a-l ajuta să parcurgă această fază.
- Mergeți la conferințe părinte-profesor și rămâneți la curent cu evenimentele cheie. Dacă există un site web al școlii, o aplicație online sau un buletin informativ, verificați-l periodic pentru a fi la curent.
- Observați schimbările apărute la adolescent, în special cele care fac referire la sănătatea lor mentală și fizică. Dacă aveți îngrijorări cu privire la copilul dvs., contactați școala, sau medicul de familie.
- Discutați cu copilul dvs. despre viața școlară într-un moment care funcționează pentru amândoi.
- Respectați nevoia de independență a adolescentului și capacitatea acestuia de a lua decizii pentru sine. Oferiți îndrumare și asistență, dar dați-le posibilitatea de a-și rezolva propriile probleme.
- Sărbătoriți victoriile lor. Încurajați-i când fac ceva grozav la școală, cum ar fi performanțe academice bune, participarea la un eveniment sportiv sau inițierea unei noi relații de prietenie. Recompensarea comportamentelor lor pozitive le va întări abilitățile și motivația de a merge bine în viitor.
Când adolescenții știu că pot vorbi deschis cu părinții lor, provocările liceului pot fi mai ușor de înfruntat. Comunicarea este importantă, în toate aspectele ei. Momentele bune pentru discuții sunt – în timpul meselor de familie, excursiile cu mașina, plimbarea câinelui, pregătirea meselor etc.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.